Полицајац из Добоја удахнуо живот оронулој згради

Милијана Латиновић
Полицајац из Добоја удахнуо живот оронулој згради

Добој - Послије катастрофалних поплава, када је читав улаз у зграду био под водом, а муљ и жабокречина једини "украс" на зидовима, нисам могао остати равнодушан, био је то аларм да се нешто хитно мора промијенити.

Овим ријечима је полицајац Саша Раљић (45) из Добоја, запослен као вођа тима у Јединици за подршку Добој, почео причу о уређењу зграде у којој станује у насељу Пијескови, по чему га сада сви препознају.

- Још као дјечак док сам са родитељима становао у солитеру, маштао сам о лијепо уређеном дворишту, башти оивиченој цвијећем и улазу у зграду који подсјећа на дом, на породицу - присјетио се Раљић.

Додаје да је један од најтежих периода и у његовом, као и у животима других Добојлија, био период опоравка од катастрофалних поплава које су прије двије године нанијеле огромну штету становништву насељеном уз обале Босне.

- Када се вода након поплаве повукла, улаз у зграду био је уништен, комади ионако дотрајалих зидова су отпадали, све је било прљаво. Укратко, морали смо кренути од почетка - истиче Раљић.

Додаје да су послије чишћења блата, које је нанијела набујала ријека, купили саксије са цвијећем, да би уљепшали простор којим свакодневно пролазе. Сваки нови пупољак подсјећао их је на поновно рађање живота и побједу над свим недаћама које су их задесиле.

- Рупе у зиду смо затварали украсним папиром, док не нађемо трајно рјешење, а захваљујући акцијама које међусобно организујемо, успјели смо поправити и окречити зидове. Унијели смо мало боје и много живота у наш заједнички простор - истакао је Раљић.

С обзиром на то да са својом породицом станује на посљедњем спрату зграде, од улаза до стана, како сам каже, много тога ружног му је запало за око.

- Комшија у приземљу углавном користи само улаз, а ја до стана прођем све спратове и није ми било тешко да окречим зидове, промијеним сијалице или уљепшам простор неком умјетничком сликом - казао је Раљић.

Наглашава да су дјеца највјернији помагачи у свим акцијама.

- С времена на вријеме почастим их бомбонама или сладоледом, а заузврат они помажу у свему што радимо и пазе да неко не уништава наш труд - рекао је Раљић.

Истиче да циљ ових акција није да њихова зграда буде најљепша, а све друге оронуле, већ, како каже, да на његовом примјеру уче и други. Поручује да свако треба да среди своје двориште, па ће тиме цијела Српска и БиХ бити љепше мјесто за живот.

Током разговора са Раљићем рекао нам је да завршава слику на свом радном мјесту, односно у просторијама Јединице за подршку, гдје осликава један од зидова.

Мировне мисије

Саша Раљић је као вођа тима Јединице за подршку Добој већ два пута боравио у мировној мисији у свијету. У периоду од 2009. до 2011. године био је у Либерији у западној Африци, гдје је као мировни полицајац провео 18 мјесеци.

- Обављао сам послове главног тренера за рад специјалних јединица у Либерији, а након тога, од јануара 2014. до јануара ове године боравио сам у Јужном Судану - рекао је Раљић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана