Podignut spomenik čelebićkim mučenicima

R. Đ.
Podignut spomenik čelebićkim mučenicima

Foča - Na mjestu Crna stijena na desnoj obali Drine juče je osveštan nedavno postavljeni spomenik i služen parastos za 19 srpskih rodoljuba iz fočanskih Čelebića, koje su austrougarski okupatori na tom mjestu strijeljali 2. septembra 1914. godine.

Nakon više od stotinu godina, jedno od mjesta na kojima su Austrougari na početku Prvog svjetskog rata vršili masovna pogubljenja Srba konačno je obilježeno spomenikom zahvaljujući potomcima stradalih i podršci lokalne zajednice. Danilo Bodiroga, unuk Milovana Bodiroge, koji je strijeljan na Crnoj stijeni sa dvojicom rođaka, evocirajući uspomene na djetinjstvo prepričava da su mu preci u smrt otišli sa pjesmom.

- Kada su ih doveli na strijeljanje, zagrlili su se i Vujica Bodiroga je zapjevao "Oj, nevene, moj nevene, blago onom ko te bere", a pjesmu je prihvatilo svih 19 ovdje strijeljanih. Moj pokojni djed je ustao, bio je ranjen, dočekali su ga maljem i zasuli su ih živim krečom - prepričava Bodiroga.

Potomci stradalih ističu da je podizanje spomenika najmanje što se moglo učiniti za srpske heroje. Austrougari su za vrijeme Prvog svjetskog rata strijeljali ili objesili 500 Srba, od kojih je 170 bilo iz Čelebića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana