Otkrivena spomen ploča za 595 srebreničkih solunaca

Srna
Otkrivena spomen ploča za 595 srebreničkih solunaca

Srebrenica - U Skelanima, kod Srebrenice, danas je održan okrugli sto posvećen obilježavanju 100 godina od oslobođenja ovih krajeva u Prvom svjetskom ratu, a otkrivena je i spomen-ploča za 595 srebreničkih dobrovoljaca koji su učestvovali u proboju Solunskog fronta i oslobađanju teritorije Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca koje je nakon toga formirana.

O oslobađanju ovih krajeva od austrougarske okupacije govorili su direktor Muzeja genocida iz Beograda Veljko Đurić, arheolog Mirko Babić iz Muzeja Semberije, te predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" Zvornik Rade Perić.


Nakon okruglog stola, kojem je prisustvovao veći broj mještana Skelana, te zainteresovanih iz Srebrenice i Bajine Bašte u dvorištu Osnovne škole u Skelanima, pored spomen-obilježja majoru Kosti Todoroviću, čije ime škola nosi, otkrivena je Spomen-ploča soluncima-oslobodiocima sa prostora nekadašnjeg srebreničkog sreza.

Organizatori ovog obilježavanja bili su SPKD "Prosvjeta" Srebrenica i Osnovna škola u Skelanima, uz podršku opštine.

U regiji Birač do sada je jedino u Skelanima obilježeno sto godina od završetka Prvog svjetskog rata, odata počast i izražena zahvalnost srpskim oslobodiocima ovih krajheva. /kraj/mp/da/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana