Osmogodišnji Đorđe odrastao na konju

Dejan Jovičić
Osmogodišnji Đorđe odrastao na konju

Srbac - Đorđe Ugren iz Bajinaca kod Srpca, iako ima samo osam godina, može da se pohvali sa nekoliko osvojenih medalja u konjičkom sportu.

Mnogi njegovi vršnjaci ne smiju ni da priđu konjima, a kamoli da se usude da se popnu na njih, ali Đorđe je taj strah savladao već sa četiri godine, kada je prvi put zajahao u ergeli "Vučijak" u Prnjavoru.

- Obožavam konje i brzo se sa njima mogu sprijateljiti. Jahao sam nekoliko poni konja u ergeli "Zobnatica" u Bačkoj i u Novom Sadu i Banjaluci. Od pete godine redovno jašem punokrvnu kobilu iz vojvođanske ergele "Karađorđevo" po imenu Sindi, koja se nalazi kod djeda i bake u Bajincima - kazao je Đorđe.

On je član Konjičkog kluba Neapolitano, koji je nedavno formiran u njegovom selu i već je ostvario značajne uspjehe. Krajem maja je osvojio treće mjesto u Kupu RS u dresurnom jahanju, dok je isti uspjeh ostvario krajem avgusta na prvenstvu RS u dresurnom jahanju u Banjaluci. Prvenstvo u Banjaluci mu je ostalo u posebnom sjećanju, jer je okupilo veliki broj ljubitelja ovog sporta.

- Za to takmičenje sam posudio konja od prijateljice Katarine Jovanović iz kluba Padok i osvojio sam medalju. Dobro mi je krenulo i želim da nastupim na takmičenjima u Novom Sadu i Beogradu - ispričao je Đorđe.

Budući as konjičkog sporta stasava uz oca Bojana - jednog od osnivača konjičkog kluba u Bajincima.

- Moj sin obožava konje i redovan je gost na ergeli lipicanera "Lipik" u Hrvatskoj i ergeli arapskih konja "Borike". Njegov uspjeh je veoma značajan, jer je to prvi nastup nekog jahača iz naše opštine na ovakvoj vrsti takmičenja - istakao je Ugren.

Smotra

Srbac je krajem juna prvi put bio domaćin veće smotre konja, kada su na Vidovdanskom saboru u Bajincima održani Kup RS u dresurnom jahanju, trka konja i smotra fijakera iz nekoliko konjičkih klubova banjalučke regije. Pobjednik Kupa je bio Konjički klub Padok iz Barlovaca kod Banjaluke, dok je u trkama trijumfovalo grlo koje je jahao Sabit Korić iz Gračanice. Uručene su i nagrade za najljepšeg konja, radna kola i bečki, radni i trenažni fijaker.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana