Осмогодишњи Ђорђе одрастао на коњу

Дејан Јовичић
Осмогодишњи Ђорђе одрастао на коњу

Србац - Ђорђе Угрен из Бајинаца код Српца, иако има само осам година, може да се похвали са неколико освојених медаља у коњичком спорту.

Многи његови вршњаци не смију ни да приђу коњима, а камоли да се усуде да се попну на њих, али Ђорђе је тај страх савладао већ са четири године, када је први пут зајахао у ергели "Вучијак" у Прњавору.

- Обожавам коње и брзо се са њима могу спријатељити. Јахао сам неколико пони коња у ергели "Зобнатица" у Бачкој и у Новом Саду и Бањалуци. Од пете године редовно јашем пунокрвну кобилу из војвођанске ергеле "Карађорђево" по имену Синди, која се налази код дједа и баке у Бајинцима - казао је Ђорђе.

Он је члан Коњичког клуба Неаполитано, који је недавно формиран у његовом селу и већ је остварио значајне успјехе. Крајем маја је освојио треће мјесто у Купу РС у дресурном јахању, док је исти успјех остварио крајем августа на првенству РС у дресурном јахању у Бањалуци. Првенство у Бањалуци му је остало у посебном сјећању, јер је окупило велики број љубитеља овог спорта.

- За то такмичење сам посудио коња од пријатељице Катарине Јовановић из клуба Падок и освојио сам медаљу. Добро ми је кренуло и желим да наступим на такмичењима у Новом Саду и Београду - испричао је Ђорђе.

Будући ас коњичког спорта стасава уз оца Бојана - једног од оснивача коњичког клуба у Бајинцима.

- Мој син обожава коње и редован је гост на ергели липицанера "Липик" у Хрватској и ергели арапских коња "Борике". Његов успјех је веома значајан, јер је то први наступ неког јахача из наше општине на оваквој врсти такмичења - истакао је Угрен.

Смотра

Србац је крајем јуна први пут био домаћин веће смотре коња, када су на Видовданском сабору у Бајинцима одржани Куп РС у дресурном јахању, трка коња и смотра фијакера из неколико коњичких клубова бањалучке регије. Побједник Купа је био Коњички клуб Падок из Барловаца код Бањалуке, док је у тркама тријумфовало грло које је јахао Сабит Корић из Грачанице. Уручене су и награде за најљепшег коња, радна кола и бечки, радни и тренажни фијакер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана