Održano “Veče nacionalnih manjina”

Glas Srpske
Održano “Veče nacionalnih manjina”

Prijedor - Tradicionalna manifestacija “Veče nacionalnih manjina” i ove godine u Prijedoru je okupila članove četiri udruženja nacionalnih manjina - Čeha, Roma, Ukrajinaca i Slovenaca, koji žive na području grada.

Članovi ovih udruženja su 14. put bili u prilici da razmijene iskustva u nastojanjima da poboljšaju položaj pripadnika svojih naroda u lokalnoj zajednici u kojoj žive i dijele sudbinu ostalih njenih stanovnika.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover naveo je da je ova manifestacija samo još jedan pokazatelj suživota u Prijedoru i da su ovdje nacionalne manjine izuzetno dobro prihvaćene.

“Prijedor predstavlja primjer pozitivne prakse u Republici Srpskoj kada su u pitanju nacionalne manjine i ovo veče je prezentacija Prijedora čije su nacionalne manjine najbolji ambasadori”, istakao je Rover.

Manifestaciji je prisustvovao i načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović, koja je navela da je lokalna vlast ponosna na činjenicu da je Prijedor grad različitosti.

“Prijedor ima sluha za pitanja suživota, kako konstitutivnih tako i manjinskih naroda. Grad će nastaviti da podržava rad udruženja manjina, a ove godine iz gradskog budžeta je za manjine izdvojeno blizu 40.000 KM”, navela je Kasalovićeva.

Ona je najavila i realizaciju projekta “Jačanje zaštita nacionalnih manjina u BiH” koji podržavaju grad Prijedor, Savjet Evrope i EU koji treba da široj javnosti ukaže šta su to nacionalne manjine, koliko ih ima u BiH i kako poboljšati njihov položaj.

“Projekat je zamišljen kao edukacija učenika osmih razreda osnovnih škola, a kroz aktivnosti u projektu pokušaćemo da unaprijedimo i rad udruženja nacionalnih manjina”, rekla je Kasalovićeva.

U Prijedoru živi oko 200 Slovenaca, 800 Roma, 80 Čeha i 150 Ukrajinaca, a tokom ovakvih druženja na večerima nacionalnih manjina prezentuju svoj jezik, kulturnu tradiciju i gastro ponudu, kao dokaz da njeguju nasljeđe naroda odakle su njihovi preci prije više od jednog vijeka došli na područje Prijedora.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana