Održani Festivali rakije, meda i narodnih rukotvorina

Srna
Održani Festivali rakije, meda i narodnih rukotvorina

Mrkonjić Grad - U Mrkonjić Gradu danas su održani Festival domaće rakije, Etno festival “Jabuka” i Dani meda, koji su okupili oko 70 izlagača iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/.

Na štandovima su bile izložene razne vrste domaćih rakija, narodnih rukotvorina, zanatskih proizvoda, meda, propolisa i tradicionalnih jela.


Prema ocjeni stručnog žirija, najbolju šljivovicu ove godine imala je Željka Landeka-Aleksić iz Ribnika, drugo mjesto pripalo je Đorđu Landeki iz Ribnika, a treće Miri Petroviću iz Prnjavora.

Proizvođači šljivovice kažu da je za kvalitetnu i dobru rakiju potrebna zdrava, zrela, kavlitetna šljiva i adekvatno suđe.

Drago Milinović iz Sanskog Mosta proglašen je za najboljeg “gradimira” Republike Srpske, jer je pokazao najviše umijeća prilikom ocjenjivanja jačine mrkonjićke šljivovice, koje je danas organizovano.

Svoje rukotvorine danas su predstavili i članovi Eko-etno pokreta iz Previje kod Ribnika. “Tu su naše narodne rukotvorine od drveta, gusle, tamburice, ali i zmijanjska muška i ženska narodna nošnja, te razne tkane rukotvorine sa zmijanjskim vezom”, rekla je Kosana Todorivić iz Eko-etno pokreta.

Članice Udruženja žena “Naša žena” iz Podrašnice iz Mrkonjić Grada ove godine predstavile su kvalitetnu domaću hranu koja se priprema za slavu.

“Pravile smo uštipke, kukuruze, pite, heljdine ljevuše, a donijele smo i naše ručne radove-pletiva, heklanja, tkanja. Izložile smo čak i neke predmete koji su stari po sto godina”, navela je članica Udruženja Milena Kovačević.

Duška Radaković iz Prijedora izložila je 20 vrsta rakija, likere, vina, med i propolis.

Posjetioci danas mogli kupiti litar rakije šljive i drene, kao i kilogram meda za 15 KM, propolis za pet KM, kupinovo vino za 12 KM, a sok od aronije za 10 KM. Za gusle je trebalo izdvojiti 250 KM, a za dječiju zmijanjsku nošnju 49 KM.

Današnje druženje pratila je igra i pjesma lokalnih kulturno-umjeničkih društava “Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić” i “Petar Kočić”.

Ove manifestacije održane su u okviru Aranđelovdanskog vašara, koji je počeo u ponedjeljak, 19. novembra, predavanjima za poljoprivrednike, a završava se danas.

Organizator je Agencija za privredni razvoj u saradnji sa opštinom, Kulturno-sportskim centrom “Petar Kočić”, a pokrovitelj je opština Mrkonjić Grad.

Prema riječima organizatora, cilj je da se promoviše i sačuva tradicija i običaja naroda Republike Srpske, ali i da se obogaćuje turistička ponuda opštine Mrkonjić Grad i Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana