Obaloutvrda štiti mještane u Smajincima kod Srpca od poplava

D. J.
Obaloutvrda štiti mještane u Smajincima kod Srpca od poplava

Srbac - Izgradnjom obaloutvrde u Smajincima kod Srpca mještani ovog naselja će mnogo manje strepjeti od poplava, a posebno je značajno što će u tom naselju biti sačuvan most koji je bio oštećen usljed izlijevanja rječice Povelič.

Radovi su dio projekta UNDP-a BiH "Integrisanje klimatskih promjena s ciljem smanjenja rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas", a u toku je uređenje obale i postavljanje krupnog kamena u dužini od oko 40 metara.

Za realizaciju projekta UNDP BiH i opština Srbac izdvojili su 69.980 KM, od čega je putem programa UNDP-a BiH obezbijeđeno 48.817 KM, a učešće opštine Srbac je 21.162 KM.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević kaže da je u okviru istog projekta uređen gornji i donji tok kanala Kosolinac i Donja Ina, a ti radovi će biti nastavljeni i narednih sedmica.

On dodaje da je u decembru ove godine planirano raspisivanje novog javnog poziva od strane UNDP-a BiH u sklopu istog projekta, čime će ponovo biti stvorena šansa za Srnac da kandiduje nove projekte u jačanju sistema odbrane od poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana