Novi kredit briše stare dugove u Kozarskoj Dubici

Marijana Miljić
Novi kredit briše stare dugove u Kozarskoj Dubici

Kozarska Dubica - Emitovanjem obveznica na Banjalučkoj berzi opština Kozarska Dubica zadužila se 10,5 miliona maraka, a ovaj novac poslužiće za pokrivanje postojećih kredita i obaveza prema dobavljačima.

Na Banjalučkoj berzi navedeno je da je opština Kozarska Dubica emitovala 105.000 obveznica.

- Javna ponuda je završena 8. septembra, pri čemu je upisano svih 105.000, odnosno 100 odsto od ukupnog broja ponuđenih obveznica. One su prodavane po cijeni od 100 maraka - obaviješteno je sa berze.

U opštini Kozarska Dubica ističu da će ovaj novac biti korišćen isključivo za pokriće postojećih zaduženja, ali i izmirenje obaveza prema dobavljačima.

- Ranije smo kod tri banke zaduženi za po tri miliona. Imamo veoma visoke kamate na ove kredite koje dosežu i od 6,5 do sedam odsto. Planiramo da devet miliona maraka iz zaduženja na berzi putem emitovanja obveznica utrošimo za pokriće ovih kredita i njihovo zatvaranje. Preostalih milion i po maraka utrošićemo za izmirenje dugova prema dobavljačima, a koji su nastali još u periodu od 2012. i 2013. godine - rekao je načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić dodavši da ta dugovanja treba da budu izmirena što prije.

- Dobavljači će u suprotnom tužiti opštinu, tako da taj dug neće više biti 1,5 miliona, već će sa kamatama i na osnovu sudske presude dostići tri miliona KM - kazao je Reljić.

Opština je nastojala i da uzme kredite kod domaćih, ali i inostranih banka kako bi postojeće kredite prepakovala, ali ni to nije urodilo plodom, jer su prezaduženi.

- Pošto smo bili u kategoriji "C", nijedna banka nije nam odobrila novi kredit jer smo prezaduženi. Nismo mogli dobiti nijednu marku od banaka, zbog čega smo se i odlučili na zaduženje putem emitovanja obveznica na berzi - kazao je Reljić i dodao da je evidentno da novo zaduženje neće otići na investicije i ulaganje, već će opština novac isključivo koristiti za vraćanje obaveza prethodnih vlasti.

Vlast

Stranke SNSD, DNS i SP na lokalnim izborima u oktobru 2016. godine odnijele su apsolutnu pobjedu u Kozarskoj Dubici osvojivši najveći broj mandata u Skupštini opštine, ali i mjesto načelnika opštine. Tada je zajednički kandidat ovih stranaka Radenko Reljić dobio povjerenje većine birača u Kozarskoj Dubici. Iza sebe je ostavio zajedničkog kandidata za načelnika opštine Stranke SPAS i Saveza za promjene Branka Baraća. Prije Reljića načelnik Kozarske Dubice bio je Mile Zlojutro, koji je u avgustu prošle godine napustio SDS i prešao u DNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana