Nezdrave navike prepreka za humanost

Dejan Jovičić
Nezdrave navike prepreka za humanost

Srbac - Od 55 srednjoškolaca koji su se odazvali nedavnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u Srpcu čak 30 njih nije bilo zdravstveno sposobno da daruje ovu dragocjenu tečnost, što je zabrinjavajući podatak.

Sekretar Crvenog krsta Srbac Ljiljana Bilanović kaže da se srednjoškolci redovno odazivaju na njihove akcije, ali da se do sada nikada nije desilo da ovoliki broj mladih bude vraćen kućama.

- Na kontrolnom pregledu je ustanovljeno da učenici imaju smanjen nivo hemoglobina u krvi i nizak krvni pritisak, što je uglavnom posljedica nekvalitetne ishrane. Roditelji bi morali obratiti više pažnje na ovaj problem, a i đaci bi trebalo da izbace iz upotrebe gazirana pića, slatkiše i brzu hranu koja utiče na njihovu krvnu sliku - rekla je Bilanovićeva.

Akciji se odazvalo i osam višestrukih davalaca srednjeg i starijeg životnog doba, od kojih samo jedan nije bio zdravstveno sposoban da daruje krv.

Ljekar Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Gradiška Tatjana Milešević-Babić rekla je da zbog nedostatka željeza u tijelu nastaje nedovoljna proizvodnja hemoglobina, što dovodi do anemije.

Ona je dodala da mladi pored pravilne ishrane moraju aktivno da se bave sportom ili rekreativnim aktivnostima.

- Neophodno je da mladi u svoj organizam unose što više vitamina kojeg najviše ima u voću i povrću. Takođe je potrebno da se bave sportom, trčanjem i da šetaju što je više moguće - rekla je ona.

Među učenicima koji su darovali krv bila je učenica četvrtog razreda Ekonomske škole iz Srpca Adriana Radonić, koja u akciji učestvuje drugu godinu zaredom.

- Prvi put sam imala tremu kada sam dolazila, ali sada je puno lakše. Svako ko je sposoban da daruje krv to treba i da uradi, jer je saznanje da nekome možemo spasiti život neprocjenjivo - rekla je ona.

Akcija

U Srpcu je krajem februara ove godine organizovana akcija dobrovoljnog darivanja krvi, u kojoj su učestvovali uglavnom višestruki davaoci starijeg uzrasta.

Akciji se odazvao 61 davalac, a nakon pregleda krv je darovalo njih 53. Prošle godine se na tri akcije odazvalo 195 davalaca, od čega je krv darovalo njih 177.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana