Načelnik opštine Ribnik se sam vozi da bi uštedio

Danijela Stokanić
Načelnik opštine Ribnik se sam vozi da bi uštedio

Ribnik - Da u Srpskoj ipak postoje funkcioneri koji nemaju ličnog vozača, najbolje pokazuje primjer načelnika Ribnika Radenka Banjca koji je, da bi smanjio troškove u lokalnom buyetu, volan uzeo u svoje ruke.

Banjac kaže da je smatrao da je angažovanje vozača koji bi vozio samo njega nepotreban trošak, zbog čega je radnika koji je bio na tom mjestu rasporedio na drugo.

Dodaje da mu ne predstavlja problem da sjedne za volan i ide sam na službeni put, koliko god bio dug.

- Ostalim službenicima u opštini na raspolaganju su dva vozača, a kad ja treba negdje službeno da idem, samo uzmem vozilo, naravno, ako je u tom momentu slobodno - kazao je Banjac kojem je ovo prvi mandat u opštini.

Ističe da je urađena nova sistematizacija radnih mjesta te da, uprkos tome, niko neće ostati bez posla.

Osim racionalizacije troškova, u opštini se trude da zaposle što više sugrađana i obezbijede kvalitetnije uslove za život.

- U proteklom periodu posao je obezbijeđen za dvadesetak žena sa sela u tvornici obuće „Bema" u Mrkonjić Gradu. U prostorijama stare škole planirano je otvaranje pogona, za šta još tražimo investitora - kazao je Banjac.

Dodao je da bi ova opština uskoro trebalo da dobije i vatrogasni dom, kao i spomen-sobu borcima poginulim  u Odbrambeno-otaybinskom ratu 1992 - 1995. godine, ispred koje će biti urađen i trg.

Prema njegovim riječima, saniran je krov stare škole u Crkvenoj i izgrađen most u Sredicama.

- Sve u svemu, ponosan sam što se nalazim na čelu jednog tima kome je dato povjerenje da vodi opštinu u narednom periodu - kazao je Banjac.

Kada je u pitanju opštinska kasa, u toku je priprema buyeta za narednu godinu koji ne bi trebalo da iskače iz ovogodišnjih okvira, a to je 3,9 miliona KM.

- U buyetu za narednu godinu planiramo da obezbijedimo i novac za zapošljavanje sugrađana u vidu podsticaja preduzećima, kao i za pripravnike - istakao je Banjac.

Njegovi sugrađani smatraju da na Banjca treba da se ugledaju i ostali funkcioneri u RS, posebno manjih opština koji u nekoliko koraka mogu sve obići.

- Oduševio sam se kada sam čuo da još ima političara koji cijene novac svojih sugrađana - kaže jedan stanovnik Ribnika koji nije želio da mu objavimo ime.

S njim se slaže i Vesna Kevac koja kaže da Banjac puno putuje zbog posla i učestvuje na svim seminarima, za dobrobit opštine.

- Smatram da je pozitivno to što nema ličnog vozača - kazala je Kevac i dodala da je zahvaljujući načelniku okruženje čulo za ovu opštinu koja obiluje prirodnim bogatstvima.

Dom zdravlja

Banjac kaže da je situacija u Domu zdravlja, čiji su zaposleni prije nekoliko mjeseci štrajkovali zbog neisplaćenih plata i ostalih dugovanja, stabilizovana.

- Likvidnost Doma zdravlja iduće godine biće stavljena na prvo mjesto, a sve kako bi ova zdravstvena ustanova funkcionisala kako treba - kazao je Banjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana