Mostu na Drini vraćen stari naziv

Slobodankan Savić
Mostu na Drini vraćen stari naziv

ZVORNIK - Most na Drini koji spaja Zvornik i Mali Zvornik od juče se zove "Most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića".

Odluku o promjeni naziva mosta, odnosno vraćanju njegovog starog naziva, donijela je lokalna skupština u Zvorniku na jučerašnjem zasjedanju, a na inicijativu koju je pokrenulo više od 600 građana  predvođenih Zvorničaninom Borisom Golubovićem.

Grupa građana uputila je i zvaničan zahtjev Skupštini opštine Zvornik da se ovom mostu vrati prvobitni naziv, uz napomenu da prethodnih nekoliko decenija niko nije pristupio obnovi i rekonstrukciji mosta, koji je simbol Zvornika i svjedok vremena.

Predsjednik Skupštine opštine Mali Zvornik Radovan Tadić podržao je inicijativu građana sa lijeve strane Drine i najavio da će na narednoj sjednici lokalne skupštine razmatrati Odluku o vraćanju starog naziva mostu.   

Most je 1929. godine izgradilo tadašnje Ministarstvo građevine i dinastija Karađorđević, a u saobraćaj ga je pustio kralj Aleksandar Prvi Karađorđević  u januaru 1930. godine, čije ime je nosio do kraja Drugog svjetskog rata, kada mu je naziv promijenjen u Filip Kljajić Fića.

Most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića dug je 150 metara i širok 7,2 metra, a izgrađen je od čeličnih konstrukcija sa površinom od oko 14.000 kvadrata.

Kada je izgrađen, njegova izdržljivost ispitivana je sa 30.000 tona kamena koje su na njemu ostavljene da stoje 15 dana.

Do posljednjeg rata služio je i za odvijanje motornog saobraćaja, a danas služi samo kao pješački most i izuzetno je frekventan.

Pomoć

Pokretači inicijative za vraćanje prvobitnog naziva mosta smatraju da se opravdano može očekivati pomoć kraljevske porodice Karađorđević u obnovi mosta.                 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana