Miris kupreškog kajmaka mamac za prolaznike

Milijana Latinović
Miris kupreškog kajmaka mamac za prolaznike

Kupres RS - Nadaleko poznat kajmak i krompir, za koji mještani Kupresa RS s ponosom ističu da je bolji od glamočkog, specijaliteti su koji mirisom i ukusom svakoga ko jednom navrati u ovaj planinski kraj tjeraju da dođe ponovo.

Geografski položaj i surova planinska klima mještanima jedne od najmanjih opština u Srpskoj, nastaloj nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, nisu dali mnogo mogućnosti, pa se gotovo svako domaćinstvo u Kupresu RS bavi stočarstvom.

Voćnjaci u ovom kraju prava su rijetkost, jer planinski vjetar i mraz u junu unište sočne plodove i tamo gdje ih ima.

Mještanin Zarije Zubić vratio se sa suprugom i sinovima 1996. godine iz izbjeglištva, na ognjište porušeno u ratnom vihoru.

Zubići su iz pepela podigli ponovo sve ono što su njihovi preci stvarali decenijama prije njih i danas žive od onoga što stvore sa svojih deset prstiju. 

- Imamo tri krave, svinje i tridesetak košnica. Kupreško polje je široko, ako ništa drugo, bar hrane za stoku ima dovoljno. Ali nam je problem za vodu. I danas u 21. vijeku pijemo kišnicu iz čatrnja i bunara. Najteže je ljeti kad zavlada suša pa nema ni kišnice. Kupujemo cisterne vode iz Šipova - rekao je Zubić.

Dodaje da se od poljoprivrede može lijepo živjeti, ali da je  mještanima ovog kraja kora hljeba sa njive omrzla, jer se mukotrpno stiče bez vode i podmlatka na ognjištu.

- Kad suša zavlada nema vode ni za ličnu higijenu, kamoli za stoku. Više je to patnja i preživljavanje nego život dostojan čovjeka - rekao je Zubić i dodao da se u kućama u kojima su ostali samo stari iskra života polako gasi.

Zubić kaže da je prednost života u ovom malom planinskom kraju samo to što je sve što proizvedu ukusno i zdravo.

- Kupreški kajmak koji se priprema po receptu naših prabaka nadaleko je poznat. Kad je godina rodna, krompir nam je bolji od glamočkog, 'nit ga pršćemo nit ima zlatice' - s ponosom ističe Zubić.

Stočarstvom se bavi i domaćin Dragan Šebez koji u štali ima pet krava i 100 ovaca. Kad sunce ugrije, a kupreško polje ozeleni, ovce tjera na ispašu.

- Od prodaje jagnjadi lijepo zaradimo, a i zamrzivač nam je uvijek pun mesa - rekao je Šebez kome oko stoke pomažu supruga, sinovi i snaha.

Vodovod

Načelnik opštine Kupres RS Gojko Šebez kaže da je za rješavanje najvećeg problema s kojim se decenijama bore mještani ovog kraja potrebno četiri miliona maraka.

- Najveći problem je vodosnabdijevanje. Napisali smo projekat za kopanje bunara, prema kojem bi na dubini od oko 400 metara trebalo da bude voda, ali bez novca za realizaciju to će ostati samo mrtvo slovo na papiru - rekao je Šebez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana