Mićićev rad pod lupom policije

Lj. Aleksić, C. Mrkonjić
Mićićev rad pod lupom policije

Bijeljina - Skupština grada Bijeljine usvojila je juče zaključak kojim se od Centra javne bezbjednosti (CJB) traži da ispita navodne nezakonitosti i zloupotrebe u radu gradonačelnika Miće Mićića i Gradske uprave.

Predsjednik Skupštine grada Dragan Đurđević rekao je da se skupštinskim zaključkom traži istraga navoda iz izvještaja Nadzornog odbora o radu Gradske uprave i gradonačelnika. On je istakao da je u novčanim tokovima uočen niz propusta, ali i selektivnih plaćanja, kao i dug u lokalnom budžetu od 5,5 miliona maraka.

- Tražićemo i da pripadnici CJB Bijeljina istraže da li je Mićić izvršio pritisak prilikom zapošljavanja saradnika za informisanje u Gradskoj upravi - istakao je Đurđević.

Dodao je da će biti zatraženo i da se ispita informacija da li je Mićić zloupotrijebio službeni položaj u slučaju sklapanja ugovora sa "Semberskim novinama" o izdavanju prostora koji koristi  Gradski odbor SDS-a.

Prema Đurđevićevim riječima, skupštinskim zaključkom se traži istraga da li je gradonačelnik postupio po zaključku Vlade RS o dodjeli javnog poljoprivrednog zemljišta, koje je trabalo da bude ponuđeno na licitaciji  i kolika je šteta time nanesena gradskom budžetu. 

Predsjednik NO Radoslav Kanjerić rekao je da kontrola novčanih tokova ukazuje na nedostatak novca za redovno plaćanje iz budžeta i ocijenio da Gradska uprava troši više nego što treba.

- Gradonačelnik i načelnici, koji su najveći korisnici budžeta, nisu poštovali zakone o budžetskom sistemu i izvršenju budžeta, ali ni svoje odluke koje su donosili o izmirenju dugovanja - rekao je Kanjerić.

Prema Kanjerićevim riječima, Mićić je iz budžeta grada selektivno plaćao privilegovane.

- Svi sportski klubovi su dobili novac, ali nisu isplaćeni dobavljači za socijalne i obrazovne ustanove - kazao je on.

Odbacivši optužbe Mićić je rekao da godinama unazad sve radi zakonito te da je Gradska uprava uvijek bila otvorena za sve koji žele da dođu i da provjere njegov rad.

- To je samo njihova predizborna kampanja i haranga, ja ništa ne tajim. Što se mene tiče, pozvani su, kako policija i istražne sudije, tako i novinari i svi mogu doći da se uvjere da nema nikakvih zloupotreba - istakao je Mićić.

Dodao je da će stanovnici Bijeljine takođe potvrditi da je sve što on radi u skladu sa zakonom, a da se vide i svi dobri projekti koji su do sada urađeni u ovom gradu, a iza kojih stoji.

Skupštinski zaključak da, između ostalog, bude ispitan Mićićev rad donijelo je 16 odbornika aktuelne većine, dok u radu sjednice ni ovaj put nisu učestvovali odbornici SDS-a, PDP-a, NDP-a i SDA.

Skupština grada smijenila je juče rukovodstva u gradskim ustanovama i od novoimenovanih kadrova zatražila bolje rukovođenje. Novi direktori su postavljeni u Centru za socijalni rad, gdje je za v.d. direktora imenovan Marko Milisav, vrtiću "Čika Jova Zmaj", gdje je za v.d. direktora imenovan Slaviša Vujanović, te Muzeju Semberije, kojim će rukovoditi Radoje Bogdanović.

U Turističkoj organizaciji je za v.d. direktora imenovan Simo Laketić, a u Srpskom kulturno-umjetničkom društvu (SKUD) "Semberija" Siniša Kajmaković.

Promjene su izvršene i u upravnim odborima Centra za kulturu, Muzeja, SKUD-a, Centra za socijalni rad, vrtića, Turističke organizacije, Doma zdravlja i banje Dvorovi.

Regulacioni plan

Odbornici su usvojili Regulacioni plan centra grada koji je upućen u javnu raspravu od 30 dana i odluku o načinu i uslovima prodaje gradskog građevinskog zemljišta u Industrijskoj zoni dva.

Tokom rasprave je rečeno da je zbog ranijih propusta Miće Mićića regulacioni plan osporen na Ustavnom sudu, što je izazvalo zaustavljanje izgradnje i nanijelo štetu investitorima i gradskom budžetu. Skupština je usvojila i odluku o određivanju dvije dežurne gradske apoteke koje će raditi 24 časa dnevno.

Šta nova većina stavlja Mićiću na teret:

- Selektivna plaćanja

- Dug u budžetu od 5,5 miliona KM

- Pritisak prilikom zapošljavanja saradnika

- Zloupotreba službenog položaja

- Nepoštovanje odluke Vlade RS o dodjeli zemljišta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana