Manastirski konak u Novom Goraždu dom prve štamparije u BiH

Radoje Tasić
Manastirski konak u Novom Goraždu dom prve štamparije u BiH

Novo Goražde - Arheolozi iz Bijeljine i Trebinja, otkopavši zidine starog konaka u porti hrama Svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici u Novom Goraždu, pronašli su ostatke pravoslavnog manastira pod čijim okriljem se nalazila Goraždanska štamparija, najstarija u BiH.

Ova štamparija, koja je bila druga po važnosti na Balkanu poslije Cetinjske, na tom mjestu nalazila se od 1519. do 1523. godine, a u njoj su štampane bogoslužne knjige na ćirilici. Štampariju je osnovao Božidar Goraždanin, a poslije četiri godine rada oprema je prenesena u Trgovište u Rumuniji gdje je štamparija nastavila da radi.

Direktor Muzeja Hercegovina Ivana Grujić istakla je da je pronađen srednjovjekovni manastirski kompleks u kome je, u jednom njegovom dijelu, bila smještena štamparija.

- Sama zgrada štamparije nije postojala kao zasebna institucija nego je bila smještena u manastirski konak - dodala je Grujićeva.

Pored zidova konaka sa dvije zasebne prostorije otkrivena je i srednjovjekovna keramika i 12 grobnih mjesta sa skeletima.

- U tri groba su pronađeni grobni prilozi, u jednom dva dugmeta koja su se koristila na tadašnjoj nošnji, a jedan skelet je imao ostatke odjeće od veza sa zlatnim nitima - navela je Grujićeva.

Milijana Okilj iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske rekla je da će se poslije završetka iskopavanja obaviti preventivna zaštita arheoloških ostataka kako ne bi bili oštećeni u toku zime, a onda slijedi konzervacija.

Sveštenik hrama u Donjoj Sopotnici Mihajlo Andrić zadovoljan je što je konačno pristupljeno istraživanjima u ovom kompleksu iznad koga se na brdu nalazio i srednjovjekovni grad.

- Zahvalni smo svima onim koji su učestvovali u projektu a tek prestoje radovi u porti crkve - rekao je Andrić.

Muzej

Planirano je da do 2019. godine bude izgrađen muzej goraždanske štamparije, s obzirom na to da se tada obilježava 500 godina od njenog osnivanja.

- Kroz projekat izgradnje muzeja goraždanske štamparije otkriveni dijelovi zidova i ostali predmeti biće uklopljeni u njega - rekla je Milijana Okilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana