Мали матуранти хрле на медицину и у ИТ сектор

Данијела Стоканић
Мали матуранти хрле на медицину и у ИТ сектор

Бањалука - Највише ученика деветих разреда у Републици Српској по завршетку основне школе вољело би да се упише у електротехничку и медицинску школу, док интересовање за гимназију, за разлику од ранијих година, у појединим мјестима опада.

Показали су то резултати анкете која је рађена међу малим матурантима, а на основу којих је креиран нацрт плана уписа у средње школе за 2017/2018. школску годину.

Резултати анкете показују, међутим, да ће бити тешко помирити жеље ученика и захтјеве послодаваца, јер млади не желе у пекаре, месаре, обућаре, ма колико послодавци за њима вапили. Много привлачнија су им информационе технологије и "бијели мантили", као подлога за студирање.

Свршени основци из Добоја највеће интересовање су показали за медицину, а затим за електротехнику и саобраћај.

Према ријечима предсједника Актива директора средњих школа добојске регије Спасоје Васиљевића, жеље будућих основаца када је ријеч о економији и грађевини су подједнаке.

- Занимљиво је да је интересовање за гимназију ове године опало у односу на раније године. Мислим да је разлог другачији однос према факултетима него што је би­о раније. Ученике сада више привлаче техничке школе - рекао је Васиљевић.

Предсједник Актива директора средњих школа приједорске регије Валентина Совиљ каже да су ове године за свршене основце веома атрактивна модерна занимања електротехничке школе, попут информационих технологија.

- Влада интересовање и за здравство, али ни близу као што је то било лани. Било је и ученика који су се изјаснили да би вољели да се упишу на економију, право и у трговину, као и гимназију, али много мање него раније - рекла је Совиљова.

Када су у питању занати, мали матуранти на подручју приједорске регије највише би жељели да се упишу у школу за вариоце, аутомеханичаре и механичаре.

Замјеник предсједника Актива основних школа бањалучке регије Душан Мишљеновић каже да је на подручју Крајине највеће интересовање малих матураната за гимназију, затим медицинску и економску, па електротехничку школу.

Предсједник Актива директора средњих школа сарајевско-романијске регије Жарко Ковачевић каже да се жеље малих матураната разликују од општине до општине.

- У Сокоцу интересовање постоји само за гимназију, шумарство и обраду дрвета, док је у Рогатици највише заступљена економска струка. У Палама деветаци су се изјаснили да би највише жељели да се упишу на техничке смјерове, као што су машинство и електротехника и кулинарство од заната. То су само неке од жеља ђака - рекао је Ковачевић.

На подручју Бијељине највеће интересовање ученика влада за медицинску и економску школу, а не мањка ни оних који желе да се упишу у пољопривредну школу и гимназију. Ученицима је привлачно и занимање фризера.

Мали матурант из Бањалуке Иван Благојевић од малих ногу је маштао да буде аутомеханичар, због чега ће се у ту школу највјероватније и уписати.

- Волим аутомобиле и моја жеља је одувијек била да будем аутомеханичар. Међутим, моји родитељи се баш и не слажу с том идејом, јер сматрају да је то "прљав" посао и желе да се упишем у било коју другу школу. Ипак одлучили су да попусте и да се школујем за оно што волим - испричао је Благојевић.

Послодавци

Потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истиче да многи ученици гријеше при избору школе, јер заборављају да осим медицине и економије има и других добрих занимања.

- Мало ко од њих има у виду да обућарска струка данас обезбјеђује сигуран посао и бољу будућност. Такође, у данашње вријеме добар избор је и металска индустрија, као и техничар ЦНЦ технологије и друга слична занимања, која су запостављена - рекао је Тривић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана