Kopao bunare, iskopao mamuta

Brane Radulović
Kopao bunare, iskopao mamuta

Prnjavor - Za vrijeme svog tridesetpetogodišnjeg staža u kopanju bunara Milorad Pavičić iz Donje Ilove naišao je na razna otkrića: od kostiju mamuta, predmeta starih nekoliko hiljada godina, do izvora ljekovite sumporne vode.

 

 

 

 

- Bunari su moj život. Tu, u utrobi zemlje, puno mi je srce. Svako novo gradilište me raduje. Imam i dobre pomoćnike. Volio bih da oni, kao mladi ljudi, krenu mojim stopama, da sutra vode poslove ove vrste. To je profesija koja izumire - kaže Pavičić.

Za ovog vrijednog zanatliju svaki novi bunar je veliki izazov, a gdje ima vode otkriva uz pomoć vrbovih grančica. Kaže da nikada neće zaboraviti kada je prije nekoliko godina pronašao kosti mamuta.

- Kopajući na jednom imanju u selu Štrpci, lopata je udarila u nešto tvrdo. Znatiželja me natjerala da kopam dalje i ubrzo sam ugledao neobično velike kosti. Dio sam uspio da izvadim iz zemlje. Nisam mogao da vjerujem svojim očima, jer nikada do tada nisam vidio tako veliku životinju. Odmah sam znao da sam pronašao nešto zanimljivo i vrijedno, pa sam nazvao arheologe, koji su mi rekli da su to kosti mamuta - rekao je Pavičić.

Ovaj pedesetogodišnjak iskopao je do sada na stotine bunara. Posla, kaže, ima toliko da ne može udovoljiti potraživanjima domaćinstava koja žele da dobiju vodu za piće.

- Nikada se nisam prevario u procjeni. Garantujem vodu tamo gdje grančice "zadrhte" u mojim rukama. Prnjavorsko područje je izuzetno bogato vodom u dubinama, koje treba strpljivo obrađivati. Nije to posao za svakoga. Treba se roditi za bunardžiju. Imao sam od koga da naučim ovu zanimaciju - priča ovaj majstor dubina.

Prije nekoliko mjeseci imao je Milorad ozbiljnih zdravstvenih problema. Ugrađeno mu je nekoliko stentova na srcu, ljekari su mu zabranili da se bavi majstorlukom, ali on se ne predaje.

- Nisam ih mogao poslušati. Nešto me vuče da kopam, rovim, otkrivam nova izvorišta. Supruga i djeca su pokušavali da me ubijede da slušam ljekare, ali ovo je jače od mene. Nije mi ni do para koje zaradim. Jednostavno, zadovoljstvo koje mi pričinjava kopanje bunara jače je od bilo kakve opasnosti - ističe Pavičić.

Ni ovih dana, kada smo ga zatekli na terenu, u selu Kremna, Milorad nije imao mnogo vremena za razgovor. Desetak minuta pauze, pa opet dolje, u dubinu, sve do mraka, jedva čekajući da svane novo jutro i da ponovo krene na posao.

Sumporna voda

Na brojnim gradilištima nailazio je Milorad na razna otkrića. Na imanju Novaka Spasojevića u Donjoj Mravici, kopajući je „udario" na čudnu tečnost, sličnu nafti. Kasnije je utvrđeno da je naišao na „žilu" ljekovite, sumporne vode. Laboratorijskim analizama je utvrđeno da je voda zdrava za piće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana