Kanađanka našla dom u Rogatici

Sreten Mitrović
Kanađanka našla dom u Rogatici

Rogatica - Helena Božić-Kingsli stigla je u Rogaticu iz dalekog Toronta u potrazi za selom Pavičina Kula o kojem je često pripovijedao njen pokojni otac.

 Kada se iz Kanade zaputila u zavičaj svoga oca Milivoja-Mila Božića nije ni slutila da će joj veoma brzo postati jasno zbog čega je on čitav život patio za svojim selom. Jelena, kako je zvao otac, priča da su Božići bili ugledna seoska porodica, a njen djed Milan je bio i opštinski vijećnik.

- Za ta vremena odijevao se građanski uz neizbježno odijelo i kravatu. Zato su ga ustaške vlasti uhapsile među prvim Rogatičanima i odvele u Jasenovac gdje je ubijen - priča Helena.

Dodaje da je njen otac zarobljen i odveden u njemačke logore.

- Pošto je bio vrijedan momak, mog tatu su rasporedili da pomaže jednoj njemačkoj porodici u selu kod Štutgarta. Brinuo je o stoci, posebno konjima. Njegova fizička snaga i gorštačka ljepota bili su presudni da se kćerka gazde kod koga je radio zaljubi i uda za robijaša. Bila je to moja majka Sofija Hedvig Haberle - kaže Helena.

Sve je bilo u redu dok se, po završetku rata, kući nije vratio njen djed po majci. Kad je čuo šta se dogodilo istjerao je iz kuće trudnu kćerku i zeta. Tako se njen otac, ali ovoga puta sa suprugom Njemicom, ponovo našao u sabirnom kampu zarobljenika uz sumnje sapatnika da je ubačen kao špijun.

- Bio je to početak njegovih novih nevolja, posebno što sam se ja ubrzo rodila. Promijenili su više sabirnih kampova u kojima su dobili još troje djece, sinove Milana i blizance Pavla i Aleksandra i svagdje bili anatemisani. Nisu imali podršku ni Švaba ni ostalih. Otac, zbog supruge Njemice, nije smio u Jugoslaviju i kad sam ja imala pet godina, digli smo sidro i put Kanade - rekla je Božić-Kingsli koja se u zavičaj vratila sa 69 godina.

Njen otac je dobio posao u rudniku uglja u okolini Toronta, a poslije je prešao u rudnik zlata. Uspjeli su uštedjeti novac pa su kupili kuću. Porodicu su proširili i živjeli srećno sve dok glava kuće nije pao sa kamiona i slomio kičmu. Bolovao je šest godina prije smrti i do posljednjeg trenutka pričao o svom selu.

- Zato sam odlučila da potražim selo. Našla sam Milanovinu, imanje na kome se rodio moj otac. Iako je sve zaraslo u šumu i korov, uz pomoć rođaka koji tu žive vraćeno je sjećanje na dane o kojima sam toliko slušala. Sad mi je jasno zbog čega je on patio za rodnim krajem. Na ovim prekrasnim predjelima žive divni ljudi. Ako me zdravlje posluži eto me i dogodine u svom domu - rekla je Helena Božić-Kingsli.

Stric i tetka

Helena Božić-Kingsli u Srbiji ima tetku i strica koji je bio zarobljen kad i njen otac nakon čega je odveden u norveške logore. Niko od njih se nije vratio u zavičaj.

- Kod stričeva i tetke u Jugoslaviji, odnosno Srbiji dolazila sam 1969. i prošle godine. I oni su mi mnogo pričali o svom zavičaju - rekla je Božić-Kingsli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana