Istočno Sarajevo: Red vožnje na dlanu

D. S.
Istočno Sarajevo: Red vožnje na dlanu

Istočno Sarajevo - Opština Istočno Sarajevo trenutno je jedini grad u BiH koji ulazi u zajednicu takozvanih "pametnih gradova", a prva aktivnost koja bi trebalo da bude realizovana u okviru ovog projekta jeste uvođenje "pametnog gradskog prevoza".

Riječ je o instalisanju sistema kojim će usluga javnog gradskog prevoza biti znatno unaprijeđena, a koji bi trebalo da bude u funkciji od proljeća naredne godine. Projekat podrazumijeva uspostavljanje softverskog sistema u Gradskoj upravi i direkcijama gradskih prevoznika, kojim bi se omogućilo stalno praćenje situacije na terenu.

Građanima bi bilo omogućeno da putem aplikacije na mobilnom telefonu ili računaru u svakom trenutku imaju informacije o gradskom prevozu, da bi izbjegli saobraćajne gužve i duga čekanja na autobuskim stanicama.

Profesor na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka Aleksandar Mastilović istakao je da će koristi od ovog projekta imati svi.

- Ovo je pilot-projekat koji bi, s obzirom na pozitivna iskustva iz prakse, u narednih godinu trebao da pokaže svoje dobre strane, a nakon toga moguća je njegova nadogradnja i usavršavanje - kazao je Mastilović predstavljajući projekat na sastanku sa predstavnicima gradskih prevoznika.

Predstavnici autoprevoznika pohvalili su ovu inicijativu gradskih vlasti i Gradske razvojne agencije, a zadovoljstvo zbog pozitivnih reakcija prevoznika nije krio ni predsjednik Skupštine Miroslav Lučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana