Hladnoća otkazala filmove i predstave u Bijeljini

Ljiljana Aleksić
Hladnoća otkazala filmove i predstave u Bijeljini

Bijeljina - Sve one koji su ovih dana željeli da pogledaju film u bijeljinskom Gradskom bioskopu ili da uživaju u pozorišnim predstavama na vratima Centra za kulturu "Semberija" dočekao je natpis: "Zbog kvara na sistemu grijanja, ne radimo".

U Centru za kulturu, zbog veoma niskih temperatura, zaleđen je sistem grijanja, pa su nadležni bili prinuđeni da otkažu filmske projekcije, pozorišne predstave i ostale sadržaje planirane za januar. Objašnjavaju da uprkos tome što predstavlja ukras grada, ovaj objekat nije dobro urađen.

- Objekat nije prilagođen temperaturama na Balkanu, posebno ovako izrazito niskim kakve smo imali u posljednjih nekoliko dana u Semberiji, kada su dostizale i minus 20 stepeni. Grijemo se na struju, nismo priključeni na gradsko grijanje putem bijeljinske "Toplane", pa su se uređaji usljed hladnoće i debelog minusa zaledili - rekla je direktorica Centra Ljiljana Erkić.

Ona je istakla da u okviru zgrade postoje prostorije koje se ne smiju zagrijavati i u kojima se nalazi agregat, gdje je došlo do pucanja cijevi. Objašnjava da se glavni motori za klima-uređaje nalaze na krovu, pa je do iskakanja sistema dolazilo i u decembru.

- S obzirom na to da se ta prostorija nalazi u suterenu, praktično ispod toaleta, došlo je do totalnog zastoja. Nijedan toalet nije u funkciji, jer su školjke popucale, a u zgradi nema vode. Dok izvođač ne dođe da popravi ove kvarove, nismo u mogućnosti da izvodimo predstave - rekla je Erkićeva.

Prema njenim riječima, zbog hladnoće i nemogućnosti zagrijavanja prostorija radnicima je skraćeno i radno vrijeme.

- Uslovi za rad su nemogući. Temperatura u prostorijama je sedam stepeni Celzijusa, a u suterenu čak i tri stepena - navela je ona.

Dodala je da će pozorišni repertoar biti vraćen, ukoliko ubrzo bude saniran kvar na vodovodnim cijevima.

- Kafić i drugi prostori i dalje neće raditi, jer gosti ne mogu da sjede u hladnom - rekla je Erkićeva.

Slična situacija je i u bioskopu koji radi u okviru bijeljinskog Centra za kulturu, ali se nalazi na drugoj lokaciji u gradu.

- Iako je zgrada renovirana prije nekoliko godina, kotao za centralno grijanje, zbog dotrajalosti, ne može postići potrebnu temperaturu pa je u zgradi došlo do pucanja cijevi i uopšte nema grijanja - rekla je Erkićeva.

Ona navodi da se za održavanje Centra za kulturu i Gradskog bioskopa iz gradskog budžeta godišnje izdvaja 8.000 KM, što, kako kaže, nije dovoljno. Kako navodi, za pomoć su se više puta obraćali i Gradskoj upravi.

- Prilikom izrade budžeta tražila sam povećanje stavke za održavanje. Međutim, novca nema dovoljno - rekla je Erkićeva.

Građani

Jedan od stanovnika Bijeljine, kojeg smo zatekli pred vratima Centra za kulturu, rekao je da je ova situacija nevjerovatna.

- Mislim da izvođač radova ovo nije dobro uradio. Kako je moguće da ovakva zgrada, za koju je izdvojeno mnogo novca, ima tako loše riješen sistem grijanja. To je nezamislivo u današnje vrijeme, kada postoji toliko načina da se zagrijavaju prostorije - kazao je ovaj stanovnik Bijeljine, koji nije želio da mu objavimo ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana