Hiljade gladnih ovaca u snijegu u opštinama Krupa na Uni i Novi Grad

Hiljade gladnih ovaca u snijegu u opštinama Krupa na Uni i Novi Grad 27.02.2018 15:34 | Danijela Stokanić

Novi Grad, Krupa na Uni - Obilne snježne padavine donijele su brojne probleme stanovnicima Srpske, a najgore su prošli pastiri u opštinama Krupa na Uni i Novi Grad, čija su stada ostala zavijana i bez hrane.

Vlasnik dva stada sa ukupno 1.500 ovaca i oko 1.000 jagnjadi, koja se trenutno nalaze na rubnim područjima Krupe na Uni i Novog Grada, Ljubomir Kočić kaže da je situacija alarmantna.

- Ne možemo se nigdje pomjeriti. Što se tiče hrane za životinje, ona je bila pri kraju još prošle sedmice. Dobili smo nešto malo hrane za životinje, ali to nije dovoljno ni za jedan dan - kazao je Kočić i dodao da kako vrijeme odmiče, sve im je teže. Kočić, u čijim stadima ima i dvadesetak magaraca, najviše se plaši da usljed gladi stoka ne ugine.

Iz Civilne zaštite RS su saopštili da su obezbijedili određenu količinu hrane za stoku koja je zavijana u opštinama Krupa na Uni i Novi Grad. Upozoravaju da, ukoliko se blagovremeno ne interveniše, odstoji mogućnost da dio stoke ugine.

Nemoćan je i pastir Ilija Božić koji se sa svojim stadom od 900 ovaca sa Manjače spustio u selo kod Dervente da prezime.

- Ovčari pomoć traže od svih, ali malo ko da se odazvao. Zvali su me stočari čije su ovce po četiri dana bez hrane - priča Božić koji je i predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca RS.

Dodao je da bi ih spasilo kada bi im Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u što skorijem roku isplatilo podsticaje.

- Da bismo, na primjer, nahranili 600 ovaca, dnevno nam je potrebno sijena koje košta najmanje 700 maraka - istakao je Božić i dodao da pastiri spavaju u šatoru, dok su ovce pod vedrim nebom i na snijegu.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je premija za uzgoj ovaca i koza sljedeća na redu za isplatu.

Zbog snijega su juče ostale zaključane i brojne seoske škole ili su časovi za đake bili skraćeni.

- U Osnovnoj školi "Branko Ćopić" Donji Agići kod Novog Grada nastave neće biti do petka - rekao je direktor škole Milenko Tomić. U područnim odjeljenjima Rašće, Mala Novska Rujiška i Blatna OŠ "Sveti Sava" nastave neće biti danas i sutra.

Snijeg je u Kostajnici odsjekao nekoliko sela na platou Balja od ostatka opštine, a saobraćaj se na većini puteva u RS odvijao usporeno i otežano, posebno u višim planinskim krajevima i predjelima, te preko prevoja.

Rast temperature od petka

U Republici Srpskoj ova sedmica biće veoma hladna, a tek od petka očekuje se postepeni porast temperature vazduha, uz jače padavine, rekla je dežurni sinoptičar u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević.

- Od ponedjeljka bi trebalo da bude suvo i sve toplije, sa temperaturom iznad deset stepeni Celzijusa - precizirala je Đorđevićeva.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica