Hercegovka otjerala medvjeda

R. Mi.
Hercegovka otjerala medvjeda

Trebinje - Stado ovaca u selu Orovac kod Trebinja napao je juče medvjed, kojeg je vlasnica stada Čedomirka Đajić otjerala pa nije uspio da nanese veću štetu.

Ona kaže da je čuvala ovce kada je na nekoliko metara od stada ugledala medvjeda.

- Već je bio napao jednu ovcu. Kada sam ga ugledala, vrisnula sam, a on je pobjegao u obližnju šumu - kaže Čedomirka.

Ovo nije prvi put da je medvjed u posljednje vrijeme viđen na ovom području, a u protekla dva mjeseca ove životinje uništile su desetine košnica.

Posljednji napad dogodio se u blizini graničnog prelaza Zupci, gdje je medvjed uništio tridesetak košnica. Medvjed se spuštao i iznad sela Grab. Pčelar Zoran Sorajić je nedavno ostao bez devet košnica, a medvjed je uništio i nekoliko košnica Obrada Ninkovića, te pojeo oko 40 kilograma meda. Ninković kaže da je u pčelinjak stavio tranzistor, jer je čuo da medvjedi bježe od zvukova, što se pokazalo kao tačno, jer je medvjed dolazio do pčelinjaka, ali nije ulazio unutra.

Ninković, kao i ostali pčelari koji su pretrpjeli štetu, navodi da problem predstavlja to što su medvjedi zaštićene životinje, a prave veliku štetu pčelarima koji moraju sami da se nose sa ovim problemom.
Medvjed koji već mjesecima redovno posjećuje pčelinjak Mladena Milovića u selu Zagraci kod Gacka, u potpunosti je uništio 15 košnica od ukupno 80, a često se može vidjeti ispred kućnih vrata ovog domaćina. Milović strahuje da će mu medvjed, s obzirom na to da se toliko odomaćio, u potpunosti uništiti pčelinjak te da će početi i ljude da napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana