Gornji Podgradci kod Gradiške: Djeca u straćari sanjaju topli dom

Milan Vujić
Gornji Podgradci kod Gradiške: Djeca u straćari sanjaju topli dom

Gradiška - Hladni dani koji su pokucali na vrata i zabrinuli sedmočlanu porodicu Zrnić iz Gornjih Podgradaca kod Gradiške, koja živi u starom kućerku oronulih zidova i šupljeg krova.

U dotrajali dom supružnika Dragoja i Marijane hladnoća ulazi sa svih strana, što najteže podnose šestogodišnja Dražena i jedanaestogodišnja Dajana. Njihova sestra Brankica, koja ima 16 godina, morala je zbog besparice da prekine školovanje nakon završene osnovne škole. Nemanja ima 18 godina i bezuspješno je pokušavao da nađe posao, a najstarije dijete u porodici, dvadesetogodišnji Predrag, brine o svima i jedini je zaposlen.

Kada ga je napustila prva supruga, ostavivši i djecu, Dragoja nije birao poslove da bi mališanima obezbijedio pristojan život, zbog čega je i teško povrijeđen u šumi.

- Bilo nam je lakše dok sam radio kao drvosječa. Međutim, naša sreća nije dugo trajala, jer sam povrijedio kičmu i nogu i za dlaku izbjegao smrt, pa se ovim poslom više ne mogu baviti. Ipak, najvažnije je to što da su djeca zdrava i poslušna i ništa im nije teško - rekao je Zrnić.

Njegovu tešku sudbinu donekle je ublažilo Udruženje samohranih roditelja "Svjetlost" koje mu je pomoglo da započne gradnju kuće, a nova supruga Marijana je preuzela brigu o djeci i domaćinstvu.

- Voljeli bismo da završimo gradnju kuće i da je bar pokrijemo dok ne padne snijeg. Plašim se da se djeca ne razbole, jer nam stara kuća prokišnjava i nemoguće ju je zagrijati - priča Marijana i dodaje da nemaju novca za nastavak radova.

Dražena i Dajana kažu da su se bili mnogo obradovali gradnji kuće, ali su sada tužne jer su radovi stali.

- Kada napravimo kuću, sestra i ja ćemo imati svoje sobe i biće nam toplo. Jedva čekam taj dan - uzviknula je Draženka.

Dobili kravu

Iako žive u teškim uslovima Dragoja Zrnić kaže da porodica ne oskudijeva u hrani. Hvali se kako su nedavno dobili i kravu koju im je darovao Kabinet predsjednika RS.

- Volio bih da se okrenemo poljoprivredi, ali nemamo mehanizacije, ni stoke. Mnogo bi nam značilo kada bismo dobili neki povoljan kredit, ili kada bi nam neko izašao u susret da nabavimo nekoliko ovaca i koza. Tada bih bio siguran da djeca neće ostati gladna - rekao je Zrnić i dodao da zahvaljujući zemljoradnji i stočarstvu na selu može dobro živjeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana