Foča najveće gradilište gornjeg Podrinja

G.S.
Foča najveće gradilište gornjeg Podrinja

Foča - Obnova vodovoda, željeznog mosta na rijeci Drini, asfaltiranje puteva, te stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija i raseljenih lica najvažniji su projekti opštine Foča, čija vrijednost premašuje deset miliona evra.

Zahvaljujući ovim projektima, koje opština Foča sprovodi u saradnji sa Vladom RS i ministarstvima BiH, stanovnici će uskoro imati bolje uslove života.

Među njima su i mještani ulice Mehmed-paše Sokolovića u naselju Gornje polje, koja uskoro treba da bude asfaltirana.

- Ulica je godinama bila puna rupa, a nikako da dođe na red za obnovu. Konačno je došao kraj našem nezadovoljstvu. Ranije je asfaltirana Karađorđeva, pa Zuke Džumhura, što znači da će cijeli ovaj naš kvart dobiti novo ruho - rekla je Mileva Ivanović koja stanuje u naselju Gornje polje.

Među značajnim projektima koji su privedeni kraju je i završetak studentskog doma i zgrade Bogoslovskog fakulteta, za koje je Vlada RS obezbijedila više od tri miliona KM.

- Ovim objektima Foča trajno rješava status oba fakulteta, a dobija potpuno novi izgled. Oko 2.000 studenata dobiće savremene uslove za nastavu, a mi očekujemo da će ovi objekti biti useljivi do kraja godine, jer slijedi faza opremanja - rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić, ističući da je opština ispunila sve svoje obaveze.

Jedan od prioriteta je i obnova željeznog mosta na Drini, koji je srušen prilikom NATO bombardovanja 1995. godine i jedini je u RS koji nije obnovljen.

Skupština opštine Foča usvojila je odluku o planiranju i finansiranju obnove željeznog mosta, kojom je predviđeno da se uz postojećih 700.000 maraka, 600.000 obezbijedi od donatora ili iz opštinskog budžeta u narednoj godini.

Opština Foča za kratko vrijeme postala je veliko gradilište na području gornjeg Podrinja. Projekat obnove vodovoda, za koji će danas potpisati ugovor sa izvođačem radova, najveći je u posljednjih 50 godina u ovoj lokalnoj zajednici, koja će do kraja godine stambeno zbrinuti deset porodica iz boračke kategorije.

Asfalt nakon decenije

Pojedine gradske ulice su nakon decenije dobile asfalt, a od početka građevinske sezone asfaltirano je više glavnih gradskih ulica. Asfalt će do kraja godine dobiti petnaestak manjih ulica, a biće sanirani i seoski putevi.

- Ovih dana kreće asfaltiranje puta prema spomeniku u Hodžićima u Jošanici u dužini od 1,8 kilometara. Novac je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede RS. Nakon toga još pet ulica u gradu dobiće novi asfalt - naveo je Mašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana