Dragana u bolnici zbog oronule kuće

Branka Mitrović
Dragana u bolnici zbog oronule kuće

Istočno Sarajevo - Dragana Terzić iz Han Pijeska, zbog zdravstvenih tegoba prouzrokovanih teškim uslovima života, primljena je juče u Kliničko-bolnički centar Kasindo.

Sa njom je iz Han Pijeska pošla sestra Draženka, a ispred bolnice ih je dočekao doktor Slavko Ždrale, čime se uključio u humanitarnu akciju koju je pokrenuo "Glas Srpske".

- Oformljen je konzilijum, napravićemo plan dijagnostičkog postupka, uradićemo kompletne pretrage. Nadam se da će Dragana izaći odavde potpuno zdrava. Ukoliko bude potrebe, tražićemo mišljenje stručnjaka iz drugih centara - kaže Ždrale i dodaje da se nada da će liječenje biti uspješno, ali da je potrebno vrijeme i strpljenje.

Dragana i Draženka hrabro se nose sa teškim uslovima života u trošnoj drvenoj kućici u mjestu Crna rijeka. Prve komšije su udaljene kilometrima i rijetko ih viđaju, ali ih zato redovno "posjećuju" zvijeri iz šume. Da bi došle do Gimnazije, sestre u jednom pravcu pređu i po sedam kilometara, i uz sve to stignu da brinu i o oboljelim roditeljima.

- Dragana je u decembru 2013. godine liječena u ovoj ustanovi od akutne infektivne mononukleoze. Bolest je bila u zakasnjeloj fazi, što sada mogu i razumjeti. Udaljenost od zdravstvene ustanove i dugo pješačenje do škole uticali su da se prolongira liječenje. Teški uslovi života nisu pogodni ni za njihovu životnu dob, a ni za Draganinu bolest - istakla je doktor Žanka Eranovič.

Bolest hrabre sestre Terzić bacila je u drugi plan oronulu kućicu u kojoj žive. Mokri zidovi hladne i trošne kuće mogu samo dodatno da zakomplikuju ionako narušeno Draganino zdravlje. Načelnik opštine Han Pijesak Ljubivoje Šupić obezbijedio je prevoz do Istočnog Sarajeva, a kao doktor i lično se uključio u akciju. Paketi pomoći koje je Terzićima uručio "Glas Srpske" sestrama Draženki i Dragani dao je nadu da za njih dolaze ljepši dani.

Međutim, život ispod krova koji prokišnjava i u kući kroz koju šiba oštar vjetar uzima svoj danak i upozorava da vrijeme ističe, pa je djevojčicama hitno potreban topli dom.

Žiro-račun

Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu Draženki, Dragani i njihovim roditeljima Milanku i Stani mogu da uplate novac. Devizni račun broj: BA395620128118758384 otvoren je kod NLB Razvojne banke na ime Milanko (Obren) Terzić, Karalula bb, 71360 Han Pijesak.

Račun u KM broj 562-012-80750257-40 otvoren je kod NLB Razvojne banke na ime Milanko Terzić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana