Domaći ajvar slađi od kupovnog

Milijana Latinović i dopisnici
Domaći ajvar slađi od kupovnog

Banjaluka - Na izmaku ljeta prodaja povrća na pijacama u RS se povećava, a vrijedne domaćice hrle na tezge da kupe najkvalitetnije sastojke za zimnicu.

Najtraženiji su paprika, paradajz, patlidžan, kupus, karfiol i krastavci, koji su neizostavni u pripremi zimnice.

Teško je i zamisliti kuću u kojoj sa prvim septembarskim danima neće zamirisati kuvani paradajz i zapucketati paprika roga na žaru, prije nego što završi u ajvaru. I dok bira roge za ajvar, Banjalučanka Dragica Simić poručuje da je računica svake domaćice ista.

- Dok kupim povrće, začine i sve što treba za zimnicu, košta me i više nego ona gotova u marketu. Trud, vrijeme, struju i ne računam. Ali od zimnice ne odustajem, domaći ajvar slađi je od kupovnog - rekla je Simićeva.

Prodavci na banjalučkim pijacama kažu da je prodaja svakim danom sve veća, a sa završetkom priprema za školu očekuju navalu kupaca. Dodaju da se sa kupovinom na veliko može dosta i uštedjeti.

- Kupovina na vreće i gajbe je isplativija i većina domaćica se odluči da pazari na više. Kilogram kupusa košta marku, a vreća od 12 kilograma "varaždinca" je šest maraka - rekla je prodavačica na banjalučkoj "Tržnici" i dodala da je zbog nestašice najviše poskupio karfiol, te je za kilogram ovog povrća potrebno izdvojiti 3,5 KM.

Prodavci na prijedorskim pijacama kažu da se najveća gužva očekuje polovinom septembra. Poručuju da se uglavnom prodaje kupus, koji po vreći košta pet maraka. Potražnja je veća i za paprikama, krastavcima i patlidžanom, čije cijene se kreću od 1,5 do dvije marke. Dok ove sastojke za zimnicu stavlja u veliki ceker Prijedorčanka Milena S. poručuje da se zarad kvaliteta vrijedi malo i namučiti.

- Industrijski ajvar sa domaćim se ne može ni porediti. Ako pogledate u marketu cijena male teglice sa naznakom "domaći" je pet maraka, što je preskupo - rekla je Milena S.

Priprema zimnice je neizostavna i u mnogim domaćinstvima u Gradišci. Na zelenoj pijaci u Gradišci rekli su da se cijene nisu mnogo mijenjale u odnosu na prethodne godine.

Prodavci na dobojskoj pijaci poručuju da bez dobrog povrća nema dobre zimnice, pa je tako i njihova ponuda raznolika.

Isto važi i za pekmeze i džemove.

- Trenutno se najviše prodaju šljive za pekmez, a gajba košta sedam maraka - rekli su na pijaci i dodali da je od povrća najviše poskupio karfiol, pa se prodaje po cijeni od tri marke za kilogram, što je dvostruko više nego lani.

Spremanje domaće zimnice tradicija je i na jugu Srpske, a Trebinjci ističu da će zbog finansijske krize ove godine police biti popunjene sa nešto manje teglica.

Trebinjka Mara Branković kaže da u zimnici koja se kupi bude svega, a najviše vode, zato pravi domaću.

- Makar znam šta sam stavila u tegle. Kupila sam 60 kilograma crvene paprike i nešto patlidžana, da spremim ajvar, jer je sada pravo vrijeme za to - kazala je Brankovićeva.

Fočaci za sada samo mjerkaju cijene, a kupovina povrća na vreće počeće tek polovinom septembra.

- Još je toplo vrijeme, pa ću sačekati koji dan sa zimnicom. Nije jeftina, ali bar znamo da jedemo domaće, a to je neprocjenjivo - rekla je Fočanka Olga Vulović.

 

Džem i slatko

Većina domaćica iskoristila je sezonu jagoda, malina, višanja i trešanja da pripreme slatko i džemove.

U ovo doba godine većina priprema pekmez od šljiva, a kilogram domaće savke na pijacama u RS košta od jedne do 1,5 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana