Дјелимично испунила обећања радницима Униса: Исплаћена плата, али без доприноса

Маријана Миљић
Дјелимично испунила обећања радницима Униса: Исплаћена плата, али без доприноса

Дервента - Управа Фабрике цијеви "Унис" из Дервенте само је дјелимично испунила обећања дата запосленима, јер им је исплатила плату без доприноса, док на рачуне 15 радника "Механике", која послује у саставу овог предузећа, још није уплаћена мартовска зарада.

Менаџмент "Униса" је почетком мјесеца обећао да ће мартовску плату у бруто износу исплатити до 20. јуна, априлску до 10. јула, а мајску до краја јула. То обећање било је довољно да 230 радника прекине једномјесечни генерални штрајк и почне са радом.

- Обећање је само дјелимично испуњено. Мартовска плата уплаћена је у петак, али без доприноса, док још нема уплата за 15 радника "Механике". Ријеч је о предузећу које је "Унис" основао у августу прошле године и 15 запослених са своје платне листе пребацио на "Механику". Она се бави израдом металних конструкција за намјештај. Инсистираћемо на испуњењу протокола који смо потписали са управом - казала је предсједница Синдиката "Униса" Радосава Миланковић.

Радници су након прекидања генералног штрајка и враћања на посао затражили од управе да испуни обећање запријетивши да ће у супротном поднијети захтјев за стечај.

- Та опција је и даље на столу. Сачекаћемо још дан-два да видимо шта ће бити. Са осталим радницима ћемо се договорити да предамо захтјев за стечај ако не буде плата - казала је Миланковићева.

Неповјерење и страх радника распламсава и мањак репроматеријала.

- Најављују да ће стићи мања количина траке из Италије. Видјећемо шта ће бити од свих обећања - нагласила је Миланковићева.

У управи "Униса" потврдили су да су плате исплатили без доприноса и да настоје да прикупе новац како би испунили обећање дато радницима.

- Требало би ових дана да наплатимо робу који смо продали и одмах ћемо новац уплатити за доприносе. Радника "Механике" нема много и њима ћемо настојати да исплатимо плате. То предузеће ћемо угасити, јер више нема посла. Запослени из "Механике" биће поново на платној листи Фабрике цијеви - рекао је директор "Униса" Душан Живковић.

Окружни привредни суд у Добоју покренуо је поступак реструктурирања "Униса" у септембру прошле, а овај документ добио је зелено свјетло крајем априла ове године. Рјешење о отварању поступка реструктурирања донесено је на приједлог повјериоца РТЦ "Лука Шамац", чији је власник "Балкан стил", који је власник и "Униса.

У проблеме због "Униса" упала је и Извозно-кредитна агенција БиХ, која му је издала гаранције у вриједности већој од 150 милиона марака, док је њен капитал износио свега око 52 милиона.

Оживљавање

Душан Живковић је рекао да управа ради све да "Унис" стане на ноге.

- На томе морамо много да радимо. Права је борба да ово предузеће стане на ноге. Идемо ка том циљу, али шта ће бити на крају остаје да видимо - казао је Живковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана