Бубице плаћају и по 250 марака

Драгана Келеч
Бубице плаћају и по 250 марака

Бањалука - Писање пушкица већ одавно је застарјели метод за варање на испиту, а све више студената до позитивне оцјене на испитима долази уз помоћ бубица, за које не жале да издвоје и до 250 марака.

Колико је ово помагало у преписивању узело маха најбоље потврђује то што су неки захваљујући њима развили прави бизнис. Нуде их путем огласа, а преписивачи могу да их изнајме, али и да их купе.

- Цијена изнајмљивања зависи од тога да ли је у питању класична или "бубица" са магнетним блутутом, која је мало скупља, тачније, кошта 30 марака - рекао је младић који се јавио на један од огласа који стоји под називом "Изнајмљивање, продаја и сервис бубица".

Када је у питању продаја "бубица", иако коштају чак и до 250 марака, немају дуготрајну гаранцију.

- Па шта знам… Можемо да вам гарантујемо да ће да ради мјесец и, наравно, не признајемо никаква физичка оштећења - рекао је пословно младић и додао да нам за то може понудити и јефтиније "бубице", ако смо заинтересовани за куповину, које коштају 70 марака.

На питање у чему је разлика између "бубице" која кошта 250 и 70 марака, младић се насмијао и рекао "па не велика, морам признати, само са овом скупљом имате нешто јачи сигнал и мање ризикујете да вас ухвате".

Када положе испите и "бубице" им више не требају, онда их изнајмљују својим колегама и те услуге наплаћују.

- Дуго сам се мучила са једним предметом на трећој години, када ми је колега предложио да то ријешим на лакши начин. Изнајмио ми је "бубицу" за 20 марака и положила сам - прича Марија И., студент четврте године.

Ипак, на факултетима сматрају да могу уз помоћ блокатора и разних скенера да открију када неко користи недозвољена средства и вјерују да су студенти-преписивачи у мањини, јер им као казна слиједи дисциплински поступак.

- Имамо блокаторе и наши студенти знају да смо веома ригорозни када је преписивање у питању, тако да је мали број оних који се одлуче на преписивање - казао је шеф Студентске службе бањалучког Економског факултета Синиша Ракита и додао да је током прошле године само један студент ухваћен како користи "бубицу".

Проректор за наставу на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци Александар Врањеш каже да овај факултет нема блокаторе, већ скенере сигнала, уз помоћ којих откривају студенте који користе недозвољена средства.

- Блокатори су већ постали неефикасни наспрам нове технологије коју студенти користе. Међутим, скенер функционише од нула мегахерца до осам гигахерца и скенира све активне сигнале, од блутута, вај-фаја.. па чак и ако користе воки-токи, који ради на 50 мегахерца - истакао је Врањеш и додао да је тренутно на ФПН-у због преписивања у току дисциплински поступак против четири студента.

Правилник

На Универзитету у Бањалуци на снази је Правилник о дисциплинској одговорности студената, према којем коришћење недозвољених средстава и помагала на испиту спада у теже дисциплинске повреде.

- Дисциплинске мјере које могу бити предузете против студената су јавна опомена, укор, забрана изласка на испите у идућа три рока, привремено искључење и искључење са Универзитета - стоји у Правилнику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана