Brdo Ljutava kod Gradiške: Čudo u šumi mami turiste

Milan Vujić
Brdo Ljutava kod Gradiške: Čudo u šumi mami turiste

Gradiška - Na stotine ljudi iz čitave Evrope tokom ljetnjih godišnjih odmora posjeti šumu Trebovljanika kod Gradiške kako bi se uvjerili da na brdu Ljutava na drvetu zaista postoji lik Bogorodice.

U ovom potkozarskom selu postoji nekoliko stabala na kojima su se prije tri godine ukazali hramovi i sveci, među kojima i Bogorodica, zbog čega su mještani odlučili da ovo mjesto zaštite, urede prilaz i izgrade kapelu u šumi.

- Čudo koje se desilo u ovoj šumi, osim duhovne vrijednosti, može da predstavlja turistički potencijal. Na mjestu gdje se ukazala Bogorodica zaštitili smo drveće, podigli spomenik, a postavljen je i prostor za paljenje svijeća - priča mještanin Milan Selak, koji je i inicirao gradnju kapele.

Prema riječima Selaka, ovo mjesto je netaknuta priroda sa velikim brojem izvora, kao i srpskih ognjišta obraslih šumom koja datiraju iz Drugog svjetskog rata. Mještanka Bora Đermanović kaže da se Bogorodičin lik na grabovom drvetu pojavio na pravoslavni praznik Blaga Marija, 4. avgusta 2011. godine.

- Primijetili su je šumari koji su pokušali da obore stablo na kojem je ikona, nakon čega se motorna pila ugasila. Ko god dođe ovdje i uvjeri se u čudo, zapali svijeću i pomoli se - priča Đermanovićeva.

Među onima koji redovno posjećuju brdo Ljutava je i Mira Stojnić iz Austrije koja svake godine nakon dolaska kod rodbine obiđe drvo na kom se "ukazala" Bogorodica.

 - Ovo mjesto za mene je postalo nezaobilazno prilikom godišnjeg odmora, jer tu pronalazim duhovni mir - priča Stojnićeva.

Mještani tvrde da su mnogi pokušali da ospore postojanje ikona tako što su farbali dio stabala na kojima su se "ukazali sveci", ali su se, kako kažu, ikone stalno vraćale.

Kapela

Paroh gašnički Momir Maksimović nada se da će ovo mjesto biti unaprijeđeno i samim tim stvoreni bolji uslovi da se narod što češće okuplja i da se mole za razne potrebe.

- Želja mještana je da sagrade jednu kapelu u kojoj će biti služene liturgije, mjesto na kojem će moći što češće da se mole i svoje molitve da prinesu gospodu Bogu - kaže otac Maksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana