Bratunac: Održano predavanje o ćirilici

Srna
Bratunac: Održano predavanje o ćirilici

Bratunac - Osnivač i urednik sajta "Ćirilizacija" i student beogradskog Bogoslovskog fakulteta Ivan Topić iz Gradiške održao je predavanje o ćirilici u okviru manifestacije "Bratunačke duhovne večeri".

Topić je govorio o stanju i položaju ćirilice, kao pisma koje je sastavni dio srpskog identiteta, u savremenom srpskom društvu odnosno u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije u kojima žive Srbi.


On kaže da ga je saznanje o veoma malom ili zanemarljivom broju ćiriličkih natpisa naziva firmi u odnosu na latiničke u Gradišci, ali i Beogradu, navelo da u februaru 2014. godine pokrene stranicu "Ćirilizacija" na društvenoj mreži "Fejsbuk" koja ima oko 50.000 članova koji podržavaju borbu za očuvanje srpskog pisma.

Topić je naveo da je cilj da bude formirano udruženje za očuvanje ćirilice i da prestanu da se bore protiv latinice kao ravnopravnog pisma.

Govoreći o vjekovnoj ugroženostosti srpskog pisma i pokušajima progona i zabrane korištenja ćirilice, Topić kaže da se srpskom narodu time želio uskratiti njegov identitet od perioda vladavine Austrougarske u BiH i Benjamina Kalaja do današnjih dana i progona ćirilice iz Hrvatske i Crne Gore.

On je ukazao i na nedovoljnu brigu koja se ovom pismu posvećuje u Srbiji i Republici Srpskoj, gdje je ćirilica zvanično pismo.

Topić je rekao da je čak i NATO priznao ćirilicu i koristio je u propagandne svrhe prilikom izrade plakata i kampanje ubjeđivanja građana da BiH pristupi tom savezu.

On je podsjetio na srpske žrtve i stradanja zbog borbe za očuvanje ćirilice, navodeći kao primjer mitropolita dabrobosanskog Petra Zimonjića Sarajevskog koji je zarobljen i ubijen jer je odbio ustašku naredbu da ćirilica bude izbačena iz srpske crkve.

Topić kao primjer navodi i 14 crnogorskih učitelja, koji su stradali jer su odbili naredbu Austrougarske da ćirilica bude izbačena iz nastave, kao i ostanak bez posla 26 profesora srpskog jezika u Crnoj Gori 2004. godine nakon uvođenja takozvanog crnogorskog jezika u nastavu.

On je naveo da veliki broj primjera poznatih evropskih književnika i umjetnika koji su tvrdili da je srpska ćirilica najljepše i najsavršenije pismo.

Topić je pozvao srpski narod da se bori za očuvanje ćirilice, a najbolji način za to je njena stalna upotreba i korištenje.

U programu večeri posvećenoj ćirilici nastupio je i student srpskog jezika i književnosti, guslar Dušan Pejić iz Srebrenice.

Ovo predavanje bilo je četvrti programski sadržaj od sedam planiranih u okviru manifestacije "Bratunačke duhovne večeri", koja je počela 13. septembra.

U okviru manifestacije predviđen je koncert duhovne muzike i nastup grupe "Pirg" i drugih izvođača, kao i predavanje direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila Milorada Kojića.

Manifestacija "Bratunačke duhovne večeri" biće završena 14. oktobra koncertom hora Filozofskog fakulteta sa Pala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana