Bočac se još uvijek nije oporavio!

ELTA TV
Bočac se još uvijek nije oporavio!

Banjaluka - Ni 22 godine od stravičnog zločina, Bočac se nije u potpunosti oporavio. I danas u ovom pitomom mjestu mogu se vidjeti tragovi agresorskog pohoda na krajnji jug banjalučke gradske teritorije.

Okupatori su ovdje rušili sve pred sobom, palili, ubijali. Među stradalim civilima je i otac Stanka Kovjenića, koji se tih oktobarskih dana nalazio u zoni borbenih dejstava na Manjači

„Moj otac je imao tri sina, od devedest prve na ratištu. Mi smo bili na položajima, nismo ih mogli izvući. Oni su već bili senilne osobe, nisu ništa znali. Mog oca je ubila Hrvatska vojska, druga Gardijska. I snimili su njegovu pogibiju"   kaže Stanko Kovjenić. 

Najviše ga boli što za zločin počinjen ovdje niko nikad nije odgovarao.  Kaže da bi bilo pravedno da se i imena stradalih civila u Bočcu nađu na spomen obilježju.

„ Mi radimo  na tome da se nađu na spomen obilježju, ali nisam siguran da ćemo to dočekati, jer za nas nema pravde. Boli me što niko nije odgovarao za ovaj zločin. Konkretno i moj otac a i ostali stradali civili su pronađeni u masovnoj grobnici u Mrkonjić Gradu", reče Stanko.

Parastosom i polaganjem vijenaca na spomen obilježju za 23 poginula borca Vojske Republike Srpske sa područja mjesne zajednice Bočac, mještani i borci ovog dijela banjalučke gradske teritorije odužili su se svojim članovima porodice, prijateljima i komšijama koji su stradali tokom proteklog odbrambeno-otadžinskog rata braneći Republiku Srpsku.

 „Da, ovdje su uklesana imena i nalaze se slike 23 poginula borca Vojske Republike Srpske sa ovog područja. Mi u Gradskoj boračkoj organizacije svake godine početkom oktobra obavimo pomen za ove junake,  kako bi barem jednim malim dijelom odužili za ono što su oni učinili zajedno sa nama – stvorili Republiku Srpsku. Mislim da je ovo ujedno i momenat da pozovemo sve aktere političkog života u Republici Srpskoj da nam je jedinistvo uvijek bilo prijeko potrebno, a danas možda i najpreče, jer samo jedinstveni možemo sačuvati ono što su oni zajedno sa nama stvorili – Republiku Srpsku." kaže za ELTA televiziju Goran Rogić, predsjednik Boračke organizacije Grada Banjaluka.

Bočac se ni do današnjeg dana nije u potpunosti oporavio. I danas su vidljivi tragovi okupatorskog  terora kažu nam i u Gradskoj boračkoj organizaciji, apelujući na nadležne da veću pažnju posvete upravo Bočcu.

 „Evo treću godinu ponavljam da bi Grad Banjaluka trebalo da donese poseban program oporavka, sanacije i asanacije terena, zemljišta i prostora i stambenih objekata sa područja Mjesne zajednice Bočac. To je jedini dio teritorije grada Banjaluka koji je tokom dejstava snaga NATO i regularnih snaga Republike Hrvatske pored ljudskih žrtava pretrpio i ogromne materijalne štete."  rekao je Rogić

Tokom agresije na Bočac, u ovom pitomom selu, stradalo je 28 civila. Sa područja mjesne zajednice Bočac, tokom proteklog rata 23 pripadnika Vojske Republike Srpske položila su svoj život za slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana