Bik kapitalac okupio bivšu Jugu u Sitnešima kod Srpca

Dejan Jovičić
Bik kapitalac okupio bivšu Jugu u Sitnešima kod Srpca

Srbac - Prvi "Bik fest" u Sitnešima kod Srpca okupio je minulog vikenda više stotina posjetilaca iz Srpca, Prnjavora, Gradiške i drugih opština, a neki od njih su samo zbog ove manifestacije stigli iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

Glavna atrakcija bio je bik koji se pekao na ražnju puna 24 časa, a za njegovu pripremu angažovani su najbolji kulinarski majstori iz Srpca. Jedan od njih bio je Vlado Turčinović koji je do sada ispekao tri bika, ali se prvi put "suočio" sa ovakvim kapitalcem, teškim čak 610 kilograma.

- Nije ga bilo nimalo lako ispeći, ali smo odgovorili izazovu. Tajna dobrog pečenja krije se u suvom bukovom drvetu i specijalnom prelivu kojeg čine so, "vegeta", ulje, voda i još nekoliko mirođija - rekao je Turčinović.

Predsjednik Savjeta MZ Sitneši Rade Vujić kazao je da su se u organizaciju uključili folkloraši, lovci i fudbalski veterani iz ovog sela, ali i članovi Udruženja lažova.

- Htjeli smo da vratimo duh prošlih vremena kada su se organizovali zborovi i seoska prela, zbog čega upriličili koncert folklora i igranku u društvenom domu, isto onako kako su to radili naši preci. Ponosni smo što su nam u goste došli ljudi svih vjera i nacija, ali i različitih političkih ubjeđenja, što nam je i bio cilj - rekao je Vujić.

Među posjetiocima je bio Robert Berić koji je stigao sa četvoricom prijatelja iz Slovenije nakon što su putem društvenih mreža saznali za ovaj događaj. Proputovali su na stotine kilometara kako bi se proveselili sa mještanima.

- Neki od nas vode porijeklo iz ovih krajeva i kada smo čuli da se priprema dobra zabava odlučili smo da dođemo. Kod nas nema ovakvih dešavanja. Sjajno se provodimo, a dogodine dolazimo u većem broju - rekao je Berić.

Iako se specijalitet sa ražnja mogao okušati besplatno, domaćice iz sela su se potrudile da pripreme mnoštvo specijaliteta kojima su počastili posjetioce festivala.

- Nema žene koja nije nešto donijela, bilo da se radi o kolačima, pitama ili drugim tradicionalnim jelima. Htjeli smo da u duhu Vaskrsa darujemo nešto od srca iz svojih domova i ujedno doprinesemo očuvanju tradicije i običaja ovog kraja - rekla je mještanka Dragica Babić.

"Bik festu" je prisustvovao i načelnik opštine Mlađan Dragosavljević koji je rekao da su ovakva okupljanja najbolji način da se oživi društveni život u ruralnim područjima.

- Upućujem sve pohvale na organizaciji ovog događaja koji je pored dobrog druženja bio veoma bogat i na kulturnom polju. Opština će uvijek podržavati ovakve inicijative, a dokaz za to je što smo ove godine u budžetu povećali izdvajanja za kulturne i sportske manifestacije - rekao je Dragosavljević.

Goste je oduševila i ljepota narodnih nošnji i igara koje su priredili članovi prijedorske Folklorne sekcije "Rasavci" i domaćeg Folklornog udruženja "Motajički vuk".

Prvi bik pobjegao

Sekretar Udruženja lažova iz Sitneša Vid Babić kaže da su prije nekoliko dana otišli po bika u Imljane kod Kneževa, međutim kad su stigli, shvatili su da je bik nestao.

- Kad je čuo šta mu se sprema, bik se uspaničio i pobjegao glavom bez obzira pa smo morali potražiti novog - rekao je Vid koji se kune da je zaista bilo tako iako je dvije godine zaredom proglašavan za najvećeg lažova u opštini Srbac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana