Bebe na svijet stižu u derventskoj Hitnoj pomoći

 Bebe na svijet stižu u derventskoj Hitnoj pomoći 22.12.2018 13:59 | Milijana Latinović

Derventa - Zaposleni u derventskom Domu zdravlja strahuju da će sve češće biti prinuđeni da trudnice porađaju u svojim prostorijama ili vozilu hitne pomoći ukoliko uskoro ne bude dozvoljeno otvaranje porodilišta.

Oni su apelovali na Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS da još jednom pokušaju naći zajednički jezik u vezi sa uslovima za rad porodilišta, kako životi porodilja i beba koje u ovoj zdravstvenoj ustanovi dođu na svijet ne bi bili ugroženi.

Da je porodilište koje ispunjava sve uslove prijeko potrebno ovoj lokalnoj zajednici pokazuje najnoviji slučaj kada se u prostorijama Hitne pomoći derventskog Doma zdravlja porodila jedna mještanka, jer nije bilo vremena da stigne do najbliže bolnice, koja je kilometrima daleko.

Kako “Glas Srpske” saznaje, beba je na svijet bezbjedno stigla zahvaljujući brzoj reakciji babice.

Direktor derventskog Doma zdravlja Mirko Šaran kaže za “Glas Srpske” da će ovakvih situacija sigurno još biti.

- Realno je očekivati da će biti još poroda u Hitnoj pomoći, na putu do Doma zdravlja, ali o tome neko drugi mora da razmišlja. I sam sam prisustvovao tom porodu, sve je išlo veoma brzo i nije se moglo stići do bolnice. Imali smo još jedan porod u vrijeme samog zatvaranja porodilišta - rekao je Šaran.

Naglasio je da je zbog činjenice da je porodilište zatvoreno skoro dva mjeseca povećan rizik za zdravlje i porodilja i beba.

- Zimski su uslovi, ne može se brzo stići i u situacijama kada porod brzo nastupi moramo reagovati. Čekamo pojašnjenje iz resornog ministarstva u vezi sa uslovima koje treba da ispunimo za ponovno otvaranje porodilišta. Konkretno, nejasnoće se odnose na to da je pravilnikom predviđeno postojanje dvije operacione sale, transfuzije i čitavog tima zdravstvenih radnika - dodao je Šaran i podsjetio da se u derventskom porodilištu do sada u prosjeku godišnje obavljalo oko 160 poroda.

Sličnu sudbinu dijeli i Dom zdravlja u Prnjavoru, gdje svim silama nastoje da sačuvaju porodilište, koje, ističu, postoji još iz perioda Austrougarske.

- Porodilište nismo još zatvorili. Čekamo novac za rekonstrukciju, ali se i nadamo da će se krenuti u proceduru izmjene spornog pravilnika i da nećemo doći u situaciju da stavimo katanac na vrata porodilišta - rekla je za “Glas Srpske” direktorica ove zdravstvene ustanove Svjetlana Malić.

Priča o zatvaranju ova dva vanbolnička porodilišta traje godinu, a rok koji su nadležni ostavili zdravstvenim ustanovama u Derventi i Prnjavoru da obezbijede operacione sale, anesteziologa i svu potrebnu opremu ističe za sedam dana. +

Porodilišta u RS

Republika Srpska ima devet bolničkih porodilišta i jedno u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci. Porodilišta u Derventi i Prnjavoru funkcionišu u okviru primarne zdravstvene zaštite.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica