22 godine od egzodusa Srba iz Donjeg Vakufa

22 godine od egzodusa Srba iz Donjeg Vakufa 16.09.2017 21:54 | Srna

Gradiška - Povodom obilježavanja 22 godine od egzodusa Srba iz Donjeg Vakufa /Srbobrana/, kod spomen-krsta u Rovinama danas je služen parastos za poginule borce 19. Srbobranske brigade Vojske Republike Srpske, stradale srpske civile iz Donjeg Vakufa i poginule borce iz ove mjesne zajednice.

Vijence su položili predstavnici opštine Gradiška, Boračke organizacije opštine Gradiška i Mjesne boračke organizacije Rovine.

Zamjenik načelnika opštine Gradiška Ognjen Žmirić rekao je da opština, Boračka organizacija i mjesna zajednica zajedno moraju da pokrenu aktivnosti da se u Rovinama izgradi spomen-obilježje svim poginulim borcima iz ove mjesne zajednice.

"Pokušaćemo u narednom periodu da obezbijedimo sredstava za izgradnju spomen-obilježja, jer to poginuli borci iz ove mjesne zajednice zaslužuju", rekao je Žmirić.

Član Savjeta mjesne zajednice Rovine Dejan Janković, koji je porijeklom iz Donjeg Vakufa, naveo je da je u ovoj opštini po popisu iz 1991. živjelo oko 9.500 Srba, a prema posljednjem popisu u Donjem Vakufu živi 107 Srba.

Janković kaže da je u razgovoru sa sveštenikom iz Donjeg Vakufa saznao da u ovoj opštini ne živi više od 50 Srba i da su među njima uglavnom stariji ljudi, čija djeca žive svugdje po svijetu i koji se plaše da neće imati ko ni da ih sahrani.

On je istakao da je kao četvorogodišnjak preživio egzodus iz Donjeg Vakufa, da su svima koji su napustili svoje ognjište ostale bolne i tužne slike iz tog vremena, posebno onima koji su izgubili svoje najmilije.

Prema njegovima riječima, u toku ratnih dejstava na područja opštine Gradiška doselilo se oko 5.500 prijeratnih stanovnika Donjeg Vakufa, a samo u Rovinama živi ih oko 400.

Janković je naveo da se godišnjica egzodusa Srba iz Donjeg Vakufa u Rovinama organizuje po drugi put, te izrazio nadu da će naredne godine obilježavanje biti upriličeno kod novoizgrađenog spomen-obilježja poginulim borcima.

Bivši borac 19. Srbobaranske brigade Predrag Vasić istakao je da se brigada borila na brojnim ratištima i osvjetlala obraz svojih predaka, ali da je imala veoma težak ratni put.

"Uspjeli smo da odbranimo ono što je zahtijevala vrhovna komanda. Nakon četiri godine i 44 mjeseca brigada se morala povući na druge položaje, ali prije toga su izašli civili", rekao je Vasić.

Nakon parastosa poginulim borcima, na sportskom terenu u Rovinama otvoren je memorijalni turnir u malom fudbalu.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica