Upravni i nadzorni odbori pod lupom

Vesna Popović
Upravni i nadzorni odbori pod lupom

Banjaluka - Pred odbornicima Skupštine grada mogli bi se uskoro naći analiza rada upravnih i nadzornih odbora preduzeća i institucija čiji je osnivač grad.

U analizi će, koja je dio zaključka sa jučerašnjeg nastavka 20. zasjedanja gradskog parlamenta na kojoj su usvojeni izvještaji o radu za prošlu godinu više gradskih preduzeća i institucija, biti sadržana ukupna izdvajanja grada za njihov rad, te na koji način ove institucije i preduzeća troše novac za reprezentaciju. Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" izvještaj o radu gradskih firmi i institucija bio je usvojen za Centar za socijalni rad, Sportski centar "Borik", Banski dvor, Radnički univerzitet, Gradsku razvojnoj agenciju i Centar za razvoj sela.

Najviše diskusije odbornici su posvetili izvještaju o radu Banskog dvora u kojem je navedeno da je na rad upravnog odbora u 2013. godini potrošeno 29.850 KM, a kako je rečeno u parlamentarnom zasjedanju, održali su samo četiri sjednice na kojima nisu bili prisutni svi članovi.

Šef kluba SNSD-a Duško Račić rekao je da će ustanove koje negativno posluju morati da razmotre mjere racionalizacije. Kako je naglasio, jedna od tih mjera podrazumijeva smanjenje broja članova u odborima i finansijske naknade za njihov rad.

- Svi ravnomjerno treba da podnesemo teret ekonomske krize - podvukao je Račić i dodao da je Klub odbornika SNSD-a uputio prijedlog po kojem direktori javnih ustanova, koji dobijaju novac iz budžeta grada, treba da do naredne sjednice Skupštine dostave detaljan izvještaj na koji način troše novac za reprezentaciju.

Jedan od skupštinskih zaključaka predviđa i mogućnost prema kojem bi prilikom planiranja budžeta za 2015. godinu firme i institucije dobile 10 odsto manje novca.

Komentarišući ovaj zahtjev, gradonačelnik Slobodan Gavranović je rekao da takav zaključak nije bilo moguće donositi u ovoj fazi rasprave, jer su na dnevnom redu bili godišnji izvještaji i programi rada preduzeća.

- Mi ćemo predložiti budžet prema pravilima koja su na snazi, a na Skupštini grada je da ga usvoji ili odbije - kazao je gradonačelnik.

Predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban je rekao da je skupštinski zaključak obavezujući kod kreiranja budžeta za 2015. godinu i dodao da nije realno očekivati da izvještaj o radu odbora bude spreman do sljedeće sjednice Skupštine.

- Mogao bi se naći na skupštinskom zasjedanju u junu - rekao je Balaban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana