Управни и надзорни одбори под лупом

Весна Поповић
Управни и надзорни одбори под лупом

Бањалука - Пред одборницима Скупштине града могли би се ускоро наћи анализа рада управних и надзорних одбора предузећа и институција чији је оснивач град.

У анализи ће, која је дио закључка са јучерашњег наставка 20. засједања градског парламента на којој су усвојени извјештаји о раду за прошлу годину више градских предузећа и институција, бити садржана укупна издвајања града за њихов рад, те на који начин ове институције и предузећа троше новац за репрезентацију. До закључења овог броја "Гласа Српске" извјештај о раду градских фирми и институција био је усвојен за Центар за социјални рад, Спортски центар "Борик", Бански двор, Раднички универзитет, Градску развојној агенцију и Центар за развој села.

Највише дискусије одборници су посветили извјештају о раду Банског двора у којем је наведено да је на рад управног одбора у 2013. години потрошено 29.850 КМ, а како је речено у парламентарном засједању, одржали су само четири сједнице на којима нису били присутни сви чланови.

Шеф клуба СНСД-а Душко Рачић рекао је да ће установе које негативно послују морати да размотре мјере рационализације. Како је нагласио, једна од тих мјера подразумијева смањење броја чланова у одборима и финансијске накнаде за њихов рад.

- Сви равномјерно треба да поднесемо терет економске кризе - подвукао је Рачић и додао да је Клуб одборника СНСД-а упутио приједлог по којем директори јавних установа, који добијају новац из буџета града, треба да до наредне сједнице Скупштине доставе детаљан извјештај на који начин троше новац за репрезентацију.

Један од скупштинских закључака предвиђа и могућност према којем би приликом планирања буџета за 2015. годину фирме и институције добиле 10 одсто мање новца.

Коментаришући овај захтјев, градоначелник Слободан Гаврановић је рекао да такав закључак није било могуће доносити у овој фази расправе, јер су на дневном реду били годишњи извјештаји и програми рада предузећа.

- Ми ћемо предложити буџет према правилима која су на снази, а на Скупштини града је да га усвоји или одбије - казао је градоначелник.

Предсједник Скупштине града Будимир Балабан је рекао да је скупштински закључак обавезујући код креирања буџета за 2015. годину и додао да није реално очекивати да извјештај о раду одбора буде спреман до сљедеће сједнице Скупштине.

- Могао би се наћи на скупштинском засједању у јуну - рекао је Балабан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана