У Драгочају 100 година звони школско звоно

Сцјетлана Тадић
У Драгочају 100 година звони школско звоно

Читав један вијек школско звоно се чује у Основној школи "Десанка Максимовић" у Драгочају. Наша школа је једна од најстаријих у Бањој Луци, јер није мала ствар обиљежити 100 година постојања и рада.

Ово је у петак приликом обиљежавања великог јубилеја изјавио директор ОШ "Десанка Максимовић" Станиславко Малинић.

- Основна школа у Драгочају почела је с радом давне 1909. године, саграђена уз помоћ мјештана и тадашњих власти. У то вријеме настава је извођена у једној учионици и похађало ју је 67 ученика, од тога само двије дјевојчице - истакао је Малинић.

Према његовим ријечима, тек школске 1947/1948. године саграђена је једна учионица, да би 1960. године били саграђени зборница и још четири учионице.

- Школа је гравитирала на подручју Рамића, Пријаковаца, Драгочаја и радила на разним локацијама. Земљотрес 1969. године онеспособио је школу и тада је настава извођена у вагонима у Рамићима. Убрзо послије тога почела је изградња зграде у којој је школа данас. До 1995. године звала се ОШ "Драгочај", а од тада носи назив српске пјесникиње Десанке Максимовић - рекао је Малинић.

Према његовим ријечима, школу "Десанка Максимовић" похађа 525 ученика и има 47 запослених радника. Поводом обиљежавања јубилеја ученици су извели приредбу, а посјетили су нас и многи бивши ђаци, они који су били ученици генерација свих претходних година.

- Јако се радујемо што смо одштампали монографију школе, која је прави показатељ досадашњег рада и развијања школе - изјавио је Малинић.

Педагог и аутор монографије "100. година живота и рада Основне школе у Драгочају" Дијана Бороја-Касаповић рекла је да је веома задовољна што ради у школи која обиљежава тако значајан јубилеј.

- Монографија коју смо дуго припремали сачуваће сјећања на 100 година постојања школе. Да бисмо написали монографију, ишли смо у Aрхив Републике Српске, скупљали информације, биљежили сјећања наших бивших ученика, која датирају још из тридесетих година 20 вијека - рекла је Бороја-Касаповић.

Она је истакла да монографија има три поглавља и то прво од оснивања 1909. године до 1941. године, друго од 1941. до 1992. године и треће од 1992. до 2009. године, са посебним освртом на школу данас.

- Имали смо и прилично богату архиву, ту је 100 генерација које су побројане у монографији. Књига је богата илустрацијама и фотографијама из различитих периода, тако да смо направили једну лијепу публикацију, која ће чувати успомену на ову школу - истакла је Бороја-Касаповић.

"Сањар"

- Прије једанаест година почели смо да издајемо школски лист "Сањар". Сваке године издајемо по два броја. Новине "Сањар" су одраз дјечије креативности, маште и љубави. Објављујемо у њима приче и пјесме наших ученика, интервјуе са бившим радницима школе, дјечије ликовне радове, те образовно-културне текстове - рекао је наставник ликовног васпитања Голуб Вујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана