Operateri plaćaju gradu 0,10 KM po metru nove instalacije

Vesna Popović
Operateri plaćaju gradu 0,10 KM po metru nove instalacije

Banjaluka - Kablovski operateri će za postavljanje mreže u budućnosti trebati da plaćaju naknadu gradu od 0,10 KM po metru plus PDV a oni koji već imaju instalirane sisteme paušalne iznose koji bi trebalo da budu poznati za nekoliko sedmica.

Dio je to odluke koja reguliše plaćanje naknade za korišćenje zemljišta za postavljanje kablovske kanalizacije a koju će razmatrati odbornici na zasjedanju skupštine grada 23. maja.

V. d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je objasnio da je cilj ovog dokumenta rješavanje problema nezakonitog postavljanja kablovske kanalizacije u gradu.

- I ranije je postojala odluka koja reguliše ovo pitanje iz 2015. godine ali ona se u praksi pokazala kao neprovodiva. Zbog toga smo pripremili novu koja bi trebalo da uvede više reda u ovu oblast - precizirao je Bilčar.

Naglasio je da će se naplatom ove naknade povećati i prihodi u budžetu grada te da bi se prema procjenama  po ovom osnovu u gradsku kasu na godišnjem nivou trebalo slivati najmanje 200.000 KM. 

Istakao je da se ova odluka bavi i već izgrađenom bespravnom kablovskom mrežom te da je prema upozorenjima  Regulatorne agencije za komunikacije BiH u Banjaluci  kroz bespravno građenje ovih mreža uzurpirano na desetine kilometara.

- U tim slučajevima predviđeno je da svi operateri koji imaju postavljene komunikacijske kablove plaćaju paušalnu naknadu. Koliki će biti taj paušal, trebalo bi da bude poznato za nekoliko sedmica - rekao je Bilčar.

Prema njegovim riječima grad je uporedo sa pripremom ove odluke, Vladi RS uputio inicijativu za izmjenu Zakona o komunalnim taksama.

- Aktuelni zakon ne poznaje pojam kablovske kanalizacije, što stvara velike probleme svim lokalnim zajednicama, uključujući i Banjaluku. Upravo zbog zakonskih nedorečenosti, prinuđeni smo da operaterima koji već imaju postavljenu mrežu naknadu naplaćujemo na osnovu paušala. Oni će plaćati paušalne iznose sve dok se ne donesu izmjene ovog Zakona - objasnio je Bilčar.

Naveo je da je planirano da kod svake rekonstrukcije i izgradnje novih saobraćajnica kablovskim operaterima upute javni poziv za postavljanje kanalizacije kako bi spriječili stalno prekopavanje i uništavanje saobraćajnica.

U borbi protiv bespravne gradnje gradska inspekcija je u martu  po nalogu gradonačelnika Igora Radojičića uklonila nelegalno postavljene kablovske instalacije dva kablovska operatera "Soft net" i "Trion tel" na Banjalučkom polju.

Iz pojedinih kablovskih operatera juče nisu željeli da komentarišu najave iz Gradske uprave.

Trase

Petar Bilčar je objasnio da će ovo Odjeljenje odrediti trase za postavljanje kablovske kanalizacije.

- U svakom pojedinačnom slučaju grad će sa operaterima potpisivati ugovore u kojima će biti određena, vrsta i visina infrastrukturnog voda, vrijeme na koje se zaključuje ugovor te način plaćanja naknade - objasnio je Bilčar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana