Оператери плаћају граду 0,10 КМ по метру нове инсталације

Весна Поповић
Оператери плаћају граду 0,10 КМ по метру нове инсталације

Бањалука - Кабловски оператери ће за постављање мреже у будућности требати да плаћају накнаду граду од 0,10 КМ по метру плус ПДВ а они који већ имају инсталиране системе паушалне износе који би требало да буду познати за неколико седмица.

Дио је то одлуке која регулише плаћање накнаде за коришћење земљишта за постављање кабловске канализације а коју ће разматрати одборници на засједању скупштине града 23. маја.

В. д. начелника Одјељења за комуналне послове Петар Билчар је објаснио да је циљ овог документа рјешавање проблема незаконитог постављања кабловске канализације у граду.

- И раније је постојала одлука која регулише ово питање из 2015. године али она се у пракси показала као непроводива. Због тога смо припремили нову која би требало да уведе више реда у ову област - прецизирао је Билчар.

Нагласио је да ће се наплатом ове накнаде повећати и приходи у буџету града те да би се према процјенама  по овом основу у градску касу на годишњем нивоу требало сливати најмање 200.000 КМ. 

Истакао је да се ова одлука бави и већ изграђеном бесправном кабловском мрежом те да је према упозорењима  Регулаторне агенције за комуникације БиХ у Бањалуци  кроз бесправно грађење ових мрежа узурпирано на десетине километара.

- У тим случајевима предвиђено је да сви оператери који имају постављене комуникацијске каблове плаћају паушалну накнаду. Колики ће бити тај паушал, требало би да буде познато за неколико седмица - рекао је Билчар.

Према његовим ријечима град је упоредо са припремом ове одлуке, Влади РС упутио иницијативу за измјену Закона о комуналним таксама.

- Актуелни закон не познаје појам кабловске канализације, што ствара велике проблеме свим локалним заједницама, укључујући и Бањалуку. Управо због законских недоречености, принуђени смо да оператерима који већ имају постављену мрежу накнаду наплаћујемо на основу паушала. Они ће плаћати паушалне износе све док се не донесу измјене овог Закона - објаснио је Билчар.

Навео је да је планирано да код сваке реконструкције и изградње нових саобраћајница кабловским оператерима упуте јавни позив за постављање канализације како би спријечили стално прекопавање и уништавање саобраћајница.

У борби против бесправне градње градска инспекција је у марту  по налогу градоначелника Игора Радојичића уклонила нелегално постављене кабловске инсталације два кабловска оператера "Софт нет" и "Трион тел" на Бањалучком пољу.

Из појединих кабловских оператера јуче нису жељели да коментаришу најаве из Градске управе.

Трасе

Петар Билчар је објаснио да ће ово Одјељење одредити трасе за постављање кабловске канализације.

- У сваком појединачном случају град ће са оператерима потписивати уговоре у којима ће бити одређена, врста и висина инфраструктурног вода, вријеме на које се закључује уговор те начин плаћања накнаде - објаснио је Билчар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана