Oduženo radno vrijeme taksija za lica sa invaliditetom

Srna
Oduženo radno vrijeme taksija za lica sa invaliditetom

Banjaluka - Usluga "In taksi" ubrzo bi trebalo da bude svakodnevno na raspolaganju licima sa invaliditetom na području Banjaluke u vremenu od 7.00 do 22.00 časa, saopšteno je iz Gradske uprave.

Do sada su invalidna lica mogla da koriste usluge "In taksija" dvokratno u vremenu od 6.00 do 12.00 časova te od 15.00 do 19.00 časova.


Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve je saopšteno da su predstavnici Grada obavili više razgovora sa predstavnicima Gradskog udruženja invalida Banjaluka, te uvažili njihove sugestije za poboljšanje usluge.

"Od Gradskog odbora udruženja invalida zatražićemo da se uradi revizija postojećeg spiska korisnika. Naime, primjedba na dosadašnje vršenje ove usluge je bila da bi trebalo prevoziti samo ona ivalidna lica sa oštećenjem donjih ekstremiteta više od 80 odsto. Iz tog razloga biće zatraženo dostavljanje novog spiska korisnika kako bi ova usluga bila pružena onima kojima je i najpotrebnija", navode iz nadležnog odjeljenja.

Iz ovog odjeljenja dodaju da se narednih dana očekuje raspisivanje javne nabavke za izbor prevoznika, po čijem bi okončanju bi u praksi zaživio novi sistem rada taksi prevoza za ova lica.

Uvažavajući probleme s kojima se susreću lica sa invaliditetom, Gradska uprava je 2016. godine uvela uslugu prevoza lica sa invalididtetom na principu taksi prevoza pod nazivom "In taksi".

Navedenu uslugu su mogle da koriste sve osobe sa invaliditetom koje su se našle na spisku Gradskog odbora udruženja invalida Banjaluka, a koji je više puta proširivan i dopunjavan što je potvrda da je usluga kvalitetna i pouzdana.

Usluga se trenutno obavlja na način da Grad sufinansira dio cijene, i to start vožnje u iznosu od 2.70 KM i po kilometru 1.80 KM, a lice sa invalididtetom plaća 0.30 KM start vožnje i 0.40 KM po kilometru.

Prevoz se obavlja vozilom prilagođenim za invalidna lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana