Будимир Балабан: Урадили смо велики посао, ред је да уозбиљмо радна тијела!

Агенције
Будимир Балабан: Урадили смо велики посао, ред је да уозбиљмо радна тијела!

Бањалука - Градска скупштина одговорила је свим изазовима у протеклих непуних пет мјесеци. Била је то динамика коју нисмо очекивали, али смо све послове завршили у предвиђеним роковима, рекао је гостујући у емисији Бањалучка хроника ЕЛТА ТВ, Будимир Балабан, предсједник Скупштине града Бањалука.

Први човјхек градског парламента је истакао и како се стиче утисак да су одборници у овом сазиву били далеко марљивији и конструктивнији у односу на неке раније сазиве. На констатацију да  етички кодекс још није усвојен, а да је нацрт етичког кодекса повучен са дневног реда осмог скупштинског засједања, Балабан каже:

„Ја сам протекли мандат готово читав, радио на приједлогу етичког кодекса. У оквиру Колегија и у оквиру група одређених политичких партија.  Ми смо радили и коначно смо на почетку овог сазива дошли до једногласног приједлога. Врло је то чудна материја, јер одборници не воле да уводе сами себи правила. Вјерујем да су зато сам приједлог тако оштро искритоковали оно што су њихове колеге једногласно подржале. Колегиј је на посљедњем засједању донио одлуку да се формира Комисија која је састављења од најжешћих критичара понуђеног рјешења." 

На истом, посљедњем колегију, договорено је да се и уозбиљи рад радних тијела, како се не би дешавало да се поједини материјале не припреме на вријеме, а онда трпе странке и инвеститори, каже Балабан.

„Прво смо смањили њихов број са 24 на 13, а онда смо новоформираним радним тијелима дали већи значај, па смо стога договорили да и уозбиљимо њихов рад." додаје Балабан.

На питање да је било доста негодовања јавности на увођење функције другог потпредсједника градског парламента, Балабан каже да је и Закон о локалној самоуправи дефинисао могућност увођења два потпредсједника скупштине. „Статут који је мијењан, којег су као таквог изгласали одборници и пословник који дефинише ту материју су напросто регулатива која је испоштована" каже Балабан.

Коментаришући протекле изборе за Савјете мјесних заједница, Балабан је нагласио да је задовољан резултатом ДНС-а, али и резултатом група и удружења грађана, која полако схватају значај и улогу Мјесне заједнице у друштву. Балабан је категорички демантовао могућност напуштања странке, о чему се протеклих дана писало, појаснивши да су неки можда то извукли из његовог става да неће учествовати у појединим страначким функцијама, како би се неким новим кадровима, или симпатизерима који желе да се укључе у рад странке оставило више простора за дјеловање у самој странци.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана