Бањалука: Угрожено десет гробова на Ребровачком гробљу

Данијела Стоканић
Бањалука: Угрожено десет гробова на Ребровачком гробљу

Бањалука - Дио Ребровачког гробља уз саму обалу Врбаса, који је оштећен за вријеме мајских поплава, а чиме је директно угрожено десет гробних мјеста, ове године неће бити саниран.

Рекао је то начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић и додао да је завршена пројектна документација за санацију.

- Град у буџету тренутно нема довољно новца за тај посао, који по пројекту изискује 129.000 марака - казао је Новаковић. Градске власти ће, према његовом ријечима, ријешити проблем клизишта чим обезбиједе новац, али то неће бити у току ове године.

- На подручју града има више од 130 клизишта. За све морамо направити пројекте и обезбиједити новац. С обзиром на то да је стање у буџету града много лошије него лани, то не иде лако - рекао је Новаковић.

У управи Ребровачког гробља, које је у надлежности Српске православне цркве, казали су да су изненађени, јер су градске власти дале чврсто обећање да ће клизиште бити санирано ове године.

- Сад се плашимо да чекамо прољеће да би власти санирале клизиште. Битно је да само крену у тај посао, а за почетак је довољно да поставе камен, да би клизање тла стало - рекао је свештеник ове цркве Петар Поповић.

Додао је да су због страха да не дође до поновног клизања тла ексхумирали посмртне остатке из три гробнице и пребацили у друго гробље, а у плану је да се ексхумације обаве из још двије гробнице.

- Посмртни остаци из ових пет гробница биће пребачени у гробља Шљивице и Сјенице - казао је Поповић.

Честе и обилне кише довеле су и до клизања тла у Градском гробљу у насељу Побрђе, гдје су у посљедње двије године помјерени темељи неколико гробница и оштећени споменици.

Борка Ђекић, која је у том гробљу прије више година сахранила свог оца, казала је да је због клизања земље споменик већ по други пут оштећен.

- Мермерна плоча, коју смо лани поправљали, поново се искривила - рекла је Ђекићева.

Директор Градског гробља Недељко Милаковић је истакао да се у горњем дијелу гробља прошле године појавило клизиште, које су они изградњом потпорног зида зауставили.

- Међутим, ни тиме не можемо у потпуности да спријечимо клизање земље - рекао је Милаковић.

Врбања

Зоран Новаковић је рекао да ће послије засједања Скупштине града бити потписан уговор по којем се новоизграђено гробље у Врбањи даје на управљање Градском гробљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана