Жељезницама РС због претовара руде у Ложионичкој улици казна од 3.000 КМ

Ј. Перишић, В. Поповић
Жељезницама РС због претовара руде у Ложионичкој улици казна од 3.000 КМ

Бањалука - Градска инспекција издаће "Жељезницама РС" прекршајни налог на 3.000 КМ због складиштења руде боксита без еколошке дозволе у Ложионичкој улици.

Саопштено је то јуче из Градске управе.

Ова реакција услиједила је послије јучерашње дојаве становника поменуте улице да се, упркос забрани, претовара руда.

Еколошки инспектори су изашли на лице мјеста и утврдили да је руда боксита истоварена неколико стотина метара од мјеста гдје је 2. децембра постављена црвена трака којом је "Жељезницама РС" забрањено складиштење ове руде.

- Евидентно је да се ради о покушају избјегавања раније издатог налога којим је наложена забрана претовара и складиштења руде на поменутој локацији без еколошке дозволе - рекли су у Градској управи.

Истакли су да ће из тог разлога зона забране наредних дана бити додатно проширена како би били спријечени сви даљи покушаји избјегавања спровођења поменутог рјешења.

- Еколошка инспекција и Градска управа биће досљедни и веома стриктни у спровођењу ове забране, чији је првенствени циљ заштита здравља становништва и досљедно спровођење слова закона, без обзира на то о којем правном субјекту је ријеч - казали су у Градској управи.

Један од радника на претовару руде којег смо јуче затекли у Ложионичкој улици рекао је да се претовар врши на једином мјесту гдје је то могуће.

- Овим не кршимо никакву забрану. Нешто се мора ријешити у овом случају, јер овако више не иде. Забрана депоновања је 400 метара одавде, а овдје је само претовар. Долазила нам је инспекција и људи из министарства као и директор рудника боксита Јајце. Сви су долазили да виде шта и како даље јер се нешто мора предузети. Не могу три жене зауставити "Жељезнице РС" да раде - рекао је радник који није желио да му објавимо име.

Еколошки инспектори забранили су протеклог петка "Жељезницама РС" складиштење бокситне руде на парцели поред 20. колосијека у Ложионичкој улици, а црвена трака коју су поставили може бити скинута само када ово предузеће набави еколошку дозволу.

"Жељезнице РС"

Из "Жељезница РС" јуче нисмо успјели да добијемо став у вези са овим питањем. У саопштењу које су о овој проблематици доставили 6. децембра су рекли да не врше складиштење руде боксита, него превоз који укључује претовар.

- Еколошка дозвола коју ЖРС посједују подразумијева претовар руде, а еколошки инспектор града Бањалука онемогућио је предузећу да превози ову врсту робе од које остварује знатан приход - наведено је у том саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана