Зелени вир: Лећи ћемо на пут да добијемо радар

Данијела Стоканић
Зелени вир: Лећи ћемо на пут да добијемо радар

Бањалука - Мјештани насеља Зелени вир поручили су да ни по коју цијену неће одустати од протеста и да ће, ако треба, лећи на магистрални пут да би добили радар, који им је обећан још прије седам мјесеци.

Протести у том насељу заказани су за понедјељак, а мјештани кажу да немају други начин да скрену пажњу на велики проблем у њиховом насељу, јер ни несрећа која се догодила прије седам мјесеци није била довољна опомена надлежнима.

Огорчени мјештанин Остоја Драгојевић, дјед дјечака Милана који је тада био жртва бахатих возача, рекао је да га ништа неће спријечити да изађе на улицу.

-  Ако треба, лећи ћу и на магистрални пут како бисмо добили те радаре, јер ми своју дјецу нисмо нашли на путу. Надлежни из дана у дан обећавају постављање тих радара, и то посљедњих седам мјесеци - рекао је Драгојевић.

Његов унук Милан каже да се нерадо сјећа тог кобног дана када је кренуо до другара који живи преко пута његове куће.

-  Сјећам се да је био снијег и да је човјек који ме је ударио аутомобилом веома брзо возио. Хвала Богу па сам преживио - додао је Милан.

Његова другарица Милица рекла је да понекад и по десетак минута чека како би прешла улицу, јер возачи тим путем стално јурцају.

- Желимо да овдје што прије буду постављени радари како бисмо моји другари и ја били што безбједнији када прелазимо улицу - казала је Милица. Мјештанка Роса Божић каже да се често запита колико још несрећа треба да се догоди да би надлежни поставили те камере.

- Иако немам мале дјеце, подржавам одлуку својих комшија и придружићу им се на протестима. Не треба да одустају од изласка на улицу, јер ће само тако добити камере - нагласила је Божићева.

Додала је да је на истом путу прије 30 година погинуо и њен брат и од тада па до данас страдало је више од 25 лица.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић рекао је да је постављање камере у надлежности МУП-а.

- Новац за набавку камера је обезбијеђен - рекао је Новаковић.

Из МУП-а истичу да још није расписана јавна набавка за камере, јер још траје тестирање опреме која би одговарала.

- Планирана је набавка десет стационарних камера са двадесетак кућишта које ће бити распоређене по критичним правцима. Једна од локација сигурно ће бити и насеље Зелени вир - рекла је портпарол МУП-а Српске Мирна Шоја.

Безбједност

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја Миленко Јаћимовић рекао је да постављање камера не изискује много новца и труда.

- Републички и градски органи проблем мјештана Зеленог вира схватају неозбиљно - рекао је Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана