Заказана Седма сједница Скупштине града: За кршење кодекса тања одборничка коверта

Јасмина Перишић
Заказана Седма сједница Скупштине града: За кршење кодекса тања одборничка коверта

Бањалука - Одборници који убудуће буду износили повјерљиве информације у јавност и не буду поштовали правила понашања на сједници Скупштине и мимо ње могли би бити кажњени како опоменом, тако и одбијањем до 30 одсто одборничког додатка.

Ово су неке од најзначајнијих ставки Нацрта етичког кодекса Скупштине града о којима ће одборници расправљати на сједници заказаној за 28. фебруар у 10 часова.

Осим о кодексу, на јучерашњој сједници колегијума Скупштине одлучено је да наредна сједница има укупно 28 тачака дневног реда.

- Нацрт етичког кодекса Скупштине града подразумијева нешто озбиљнији приступ санкционисања и понашања одборника у току, али и ван скупштинског засједања. Сигуран сам да ће бити усвојен једногласно - рекао је предсједник Скупштине града Будимир Балабан.

На колегијуму је усвојен и извјештај о реализацији програма рада Скупштине града и радних закључака Скупштине за период од 1. јануара до 31. децембра 2016. године, који ће такође бити дио дневног реда овог засједања.

Од других тачака на дневном реду фебруарске сједнице наћи ће се и Приједлог рјешења о избору потпредсједника Скупштине те приједлози одлука о утврђивању основице за обрачун ренте, о додјели јавне површине ради привременог заузимања, те о утврђивању статуса удружења од интереса за град.

Расправљаће и о приједлозима календара културних, туристичких и спортских манифестација за ову годину. На дневном реду биће и читав сет питања из области просторног уређења, као и више кадровских питања.

Одборници су на колегијуму, између осталог, полемисали и о разним другим питањима, па је тако одборник из реда мањина Саша Чудић затражио да одборници имају "њи-фи" односно брзи приступ интернету у скупштинској сали.

Одборник НДП-а Драган Талић предложио је да буду одвојене комисије за етички и правни кодекс, док је одборник ПДП-а Драшко Станивуковић предлагао строже мјере за одборнике који не поштују правила понашања за вријеме скупштинских засједања.

Предсједник Скупштине града Будимир Балабан рекао је да ће одборницима ускоро бити додијељена и просторија у којој би могли држати састанке са грађанима, на шта је указивао Станивуковић.

Замјена локација

Игор Радојичић је говорећи о потенцијалној замјени локације за изградњу тржног центра појаснио да је покренут поступак измјене неколико регулационих планова који обухватају градску зону, као и да представници града разговарају са инвеститорима о замјени локације.

- На великом дијелу Паскулине циглане, која је потенцијална локација за измјештање тржног центра, град има укњижено власништво. За сада постоји спремност обје стране о замјени локације за парк са централним спомен-обиљежјем за другу локацију која је у власништву града и која је имовински чиста - појаснио је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана