За путеве и водоводе у Бањалуци 20 милиона марака

Весна Поповић
За путеве и водоводе у Бањалуци 20 милиона марака

Бањалука - Буџет града за 2018. годину требало би да износи 134,09 милиона КМ, од чега је око 20 милиона КМ намијењено за капиталне инвестиције и то највише за улагања у саобраћајну и комуналну инфраструктуру.

Рекао је то  градоначелник Игор Радојичић у петак у паузи засједања Скупштине града на којој су одборници разматрали буџетски оквир за наредну годину. Када су у питању улагања у инфраструктуру, Радојичић је од важнијих пројеката издвојио градњу Зеленог моста, кружних раскрсница, те улица Петра Великог и Краља Александра Првог.

- Код снабдијевања водом у плану је почетак градње подсистема "Звијезда" у склопу пројекта Црно врело - рекао је Радојичић.

Укупни буџет је већи од првобитно достављеног приједлога од 131,8 милиона КМ, али је на самом засједању проширен амандманом градоначелника на 134,09 милиона КМ.

- Он је већи због преношења дијела кредита Европске банке за обнову и развој, а који ће бити улог града у "Еко-топлану". Тај новац неће бити реализован до краја ове године, због чега се преноси на наредну - објаснио је Радојичић.

Казао је да је Министарство финансија РС дало условну сагласност на овако планиран буџет.

- Износ за плате је повећан за око 750.000 КМ и највећи дио иде за Центар за предшколско васпитање и образовање. Обезбиједили смо 423.000 КМ за адаптацију простора за три вртића којима требају радници. Било је и захтјева разних републичких органа да се повећа број тета које пазе дјецу. Због тога смо повећали износе плата за Центар. Жао ми је што то неко на републичком нивоу не разумије, али неће бити смањивања буџета за Центар за предшколско - казао је он.

Радојичић је објаснио да је буџетска резерва од 1,5 милиона КМ већа него ове године и да служи за хитне случајеве.

Износ за буџетску резерву је била једна од највећих примједби опозиције, која је рекла да неће подржати буџет за 2018. годину. Примједбе на овај докуменат су се односиле и на планирана средства за плате буџетских корисника.

Одборник СДС-а Александар Петковић рекао је да се ради о потрошачком буџету који нема ниједну развојну компоненту.

- Најбољи показатељ је да 29 одсто средстава иде на плате радника - казао је Петковић. 

Народни одборник Александар Вулин истакао је да је буџет града социјално-изборни.

У току актуелног часа одборник СНСД-а Момчило Антонић је рекао да поједини начелници који су кадар те партије не раде посао како треба, али није прецизирао о коме је ријеч.

- Покушао сам ријешити поједине проблеме у граду тако што сам довео грађане до тих особа да поразговарају и покушају да им помогну. Они су их саслушали и након тога се ништа није десило. Не знам како више да се изборим да се неки проблеми грађана ријеше - казао је Антонић, који је након те изјаве напустио скупштинско засједање.

Говорећи о градском гријању, Радојичић је рекао да су тренутно четири котла "Еко-топлане" у функцији, а да је до краја године планирано да град загријава њих укупно шест.

- Идуће године би у граду требало да буде топлије, а рок за завршетак радова је крај јануара - напоменуо је Радојичић.

Балабану исплаћено 15.388 КМ

Бившем предсједнику Скупштине града Будимиру Балабану до сада је исплаћено око 15.388 КМ на име тзв. бијелог хљеба. Балабан ће до истека овог права примити 30.777 КМ, а што ће, у крајности, пореске обвезнике коштати 51.038 КМ, колико ће бити исплаћено у бруто износу, заједно са доприносима.

- Све је у складу са законом. Вјероватно ме тако нешто не бисте питали да сам дио власти. Вјероватно би једни закони требало да буду за позицију, а други за опозицију - прокоментарисао је Балабан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана