За бољу одбрану од поплава у Бањалуци милион евра

Весна Поповић
За бољу одбрану од поплава у Бањалуци милион евра

Бањалука - За регулацију водотока Врбање у насељу Чесма Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства РС планира да уложи око милион евра, а тендер за избор извођача радова биће расписан када град заврши експропријацију земљишта и изда грађевинску дозволу.

Потврдили су то у овом министарству и додали да ће радови бити финансирани из кредита Европске инвестиционе банке.

- У току је израда техничке документације за овај пројекат коју ради Институт за грађевинарство Бањалука. По договору та документација би требало да буде завршена до краја овог мјесеца - објаснили су у Министарству.

Напоменули су да је прије расписивања тендера и почетка радова потребно завршити експропријацију, која је у надлежности града.

Вршилац дужности начелника Одјељења за комуналне послове Петар Билчар је рекао да је за експропријацију у буџету града обезбијеђено 250.000 КМ.

- Град је већ покренуо рјешавање имовинско-правних односа путем Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове - рекао је Билчар, али није прецизирао када би тај процес могао бити завршен. 

Подсјетио је да је у насељу Чесма у поплавама 2014. године вода пробила одбрамбени насип, што је изазвало плављење 47 хектара претежно урбанизоване површине, те знатна оштећења на обалоутврди и пуцање насипа.

- Сви објекти заштите од поплава на ријеци Врбањи изграђени су у претходном периоду, према хидролошким подацима за протицај воде од 588 метара кубних у секунди. Након поплава из 2010. и 2014. године утврђен је протицај воде од 1.149 метара кубних у секунди - навео је Билчар.

С обзиром на те промјене и да би подручје Чесме било заштићено од поплава Билчар је рекао да је потребно урадити одређене промјене.

- Биће извршена надоградња постојећег насипа на дионици од новог моста у Чесми до Црног вира и уређење корита ријеке Врбање на дионици од новог моста па узводно 1,5 километар - казао је Билчар.

Поред боље заштите Чесме од поплава, према ријечима Билчара, један од основних циљева пројекта је и да буду сагледани сви узорци који су довели до урушавања насипа и плављења насеља.

Оштећени мостови

У насељу Чесма 2014. године поплављено је 156 домаћинстава са 521 становником. Велике водене масе Врбање су оштетиле такозвани Жути мост, умјесто којег је изграђен нови, путем кредита који је град добио од Свјетске банке. Нови мост је пуштен у функцију у децембру прошле године. Поред Врбање Чесму је у исто вријеме поплавила и ријека Врбас, која је уништила мост код "Витаминке".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана