Успјешно ријешени бројни ситни проблеми у дијелу бањалучких насеља

nezavisne.com
Успјешно ријешени бројни ситни проблеми у дијелу бањалучких насеља

Бањалука - Такозвани мали пројекти до сада су успјешно реализовани у двадесетак бањалучких насеља, појединачне вриједности од 2.500 КМ.

Ријеч је о јединственом пројекту, вриједном око 150.000 КМ, којим се настоје у свакој од 57 мјесних заједница ријешити ситнији проблеми. Све поправке и интервенције предложили су мјештани, односно њихови представници у савјетима мјесних заједница.

Сања Павловић, начелница Одјељења за општу управу, наводи да су највећи изазови за реализацију ових пројеката отежани процеси јавних набавки и незаинтересованост понуђача да конкуришу за послове који имају релативно малу појединачну вриједност.

"До сада смо завршили 'мале пројекте' у 20 од укупно 57 мјесних заједница. За интервенције у преосталим мјесним заједницама морали смо поновити набавке, а тренутно је у току потписивање уговора са будућим извођачима радова, тако да се може очекивати да ће и у ових 28 насеља ускоро услиједити те 'мале интервенције'", објаснила је Павловићева.

Према њеним ријечима, за изабране пројекте из девет мјесних заједница два пута је понављан поступак јавне набавке, али ти поступци нису прошли пошто се нико није јавио на тендер или је достављена понуда била знатно скупља у односу на процијењену вриједност.

Павловићева подсјећа да је град прошле године први пут издвојио средства за суфинансирање пројеката мјесних заједница, и то на основу приједлога самих мјештана, односно њихових савјета који су имали могућност делегирати до два пројекта у појединачној вриједности до 2.500 КМ.

"Мали пројекти" до сада су, између осталог, реализовани у МЗ Лауш 1, гдје је санирана ограда око ОШ "Свети Сава", у Дракулићу је изграђена чесма код спомен-костурнице, урађена стаза на школском игралишту подручног одјељења ОШ "Станко Ракита" у Дебељацима и набављене су лампе за уличну расвјету у МЗ Рекавице 1.

У међувремену, објављен је и нови јавни позив за 2018. годину, који је отворен до 10. јула.

Павловићева каже да очекују да по окончању јавног позива добију приједлоге одређених пројеката од мјесних заједница, који ће потом бити реализовани.

Неки од пројеката

Лауш - санирана ограда око ОШ "Свети Сава"

Дракулић - изграђена чесма код спомен-костурнице

Дебељаци - урађена стаза на школском игралишту подручног одјељења ОШ "Станко Ракита" у Дебељацима

Рекавице 1 - набављене лампе за уличну расвјету

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана