Учионице тијесне за продужени боравак у већини бањалучких школа

Сања Амиџић
Учионице тијесне за продужени боравак у већини бањалучких школа

Бањалука - Потреба за продуженим боравком ђака у основним школама на подручју града из године у годину све је већа, али због недостатка простора многе школе нису у могућности да организују ову олакшицу за родитеље.

У сеоским школама слика је потпуно другачија. Оне имају простор за организовање проширеног програма боравка дјеце, али нема заинтересованих родитеља за овај вид услуге.

С друге стране, проширени програм за ученике нижих разреда примамљив је многим родитељима чија дјеца похађају наставу у Основној школи "Ђура Јакшић" у Шарговцу. Међутим, у овој установи кубуре са недостатком простора.

- Због тога ресорном министарству ни ове године нисмо подносили захтјев за организацију проширеног програма. Постоји пројекат према којем је у плану надоградња школе и када би се обезбиједио новац за то, онда бисмо могли планирати организацију продуженог боравака - казао је директор ОШ "Ђура Јакшић" Дарко Томић.

Са овим проблемом се суочавају и у ОШ "Милош Црњански" на Петрићевцу гдје је, према ријечима директорице ове школе Весне Бањац, велика потреба за организовањем продуженог боравка.

- Школа је предвиђена за 600 ученика, а наставу похађа 820 ђака. Организовани смо у више смјена и како би сви ученици имали мјеста, преградили смо учионицу и чак дио зборнице - казала је она и додала да би надоградња неколико учионица изнад сале била једно од рјешења за растерећење простора.

Према њеним ријечима, додатни проблем јесте и то што у ову школу иду ђаци од шестог до деветог разреда из подручне школе у Мотикама.

- Школа у том насељу није условна, због чега око 180 ђака наставу похађа у централној школи. У том објекту потребна је нова столарија и централно гријање. Када бисмо је оспособили, ђаци би са тог подручја ишли у Мотике, а школа на Петрићевцу би била растерећена - рекла је Бањчева.

Лани је због мањка простора продужени боравак укинут у школи "Бранко Радичевић" на Старчевици.

Док школе у граду муку муче са недостатком простора, у појединим сеоским школама просторије зјапе празне.

Директорица Основне школе "Свети Ћирило и Методије" у Пискавици Борка Граховац рекла је да до сада нису имали захтјева за организовање продуженог боравка.

- Било је појединачних разговора, али ништа конкретно - казала је Граховчева.

Иста ситуација је и у Основној школи "Младен Стојановић" у Бронзаном Мајдану.

Министарство

У Министарству просвјете и културе РС рекли су да настављају пружање подршке школама које организују продужени боравак за ђаке.

- На подручју града та активност организована је у 18 школа. Родитељи имају могућност да потпишу уговор о исхрани дјеце и за то треба да издвоје новац, док је боравак бесплатан - казали су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана