Ученике у приградским основним школама чекају хладне учионице?

Сања Амиџић
Ученике у приградским основним школама чекају хладне учионице?

Бањалука - Већина основних школа у приградским насељима располаже са малим количинама огрева, а поједине довољно дрва и угља имају само за неколико дана другог полугодишта, које почиње у понедељак, 19. јануара.

Рекли су ово директори неколико основних школа и додали да је разлог што Министарство просвјете и културе РС и Градска управа Бањалука редовно не уплаћују новац школама.

Уколико се нешто драстично не промијени, ученици ће наставу похађати у хладним учионицама.

Директор ОШ "Свети Ћирило и Методије" у Пискавици Борка Граховац рекла је да су угаљ потрошили још у првом полугодишту, док дрва имају само за неколико дана.

- Од ресорног министарства добили смо обећање да ће новац за огрев бити уплаћен до почетка настве у другом полугодишту, тако да уплату очекујемо ових дана - казала је она.

У истој ситуацији су и у ОШ "Петар Кочић" у Колима, која угља на располагању има за 15 дана.

- Дрва има довољно, али угља не. Проблем је што средства, у износу од 40.000 до 50.000 марака, која на годишњем нивоу за огрев треба да уплати Градска управа Бањалука, још нису уплаћена, због чега смо остали без једног енергента - казала је Дубравка Босанчић, директор ове школе и додала да би том уплатом школа могла да купи довољну количину угља за ову сезону гријања.

Директор ОШ "Ђура Јакшић" у Шарговцу Дарко Томић је објаснио ће дрва и угља бити до половине фебруара, ако се задрже тренутне температуре ваздуха.

- Надамо се да ће до тог периода надлежно министарство уплатити новац и да ћемо имати топле учионице до краја сезоне гријања - казао је Томић.

Из Министарства просвјете и културе РС су рекли да је у току процедура за одобравање новца школама.

- Министарство је упознато са проблемом неплаћених рачуна основних школа за гријање и у току је поступак његовог рјешавања - казали су у овом министарству.

До закључења овог броја из Градске управе Бањалука нисмо добили одговор да ли ће новац школама бити уплаћен.

Продужен распуст

Због санације постројења за гријање у ОШ "Борисав Станковић" у Лазареву почетак наставе у другом полугодишту пролонгиран је за седам дана, закључено је на недавно одржаном састанку актива директора основних и средњих школа у РС са представницима ресорног министарства.

- Школе у којима ће настава каснити дужне су да надокнаде пропуштене часове до краја школске године - закључено је на састанку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана